[Δωρεάν Βιβλίο]: Ο θάνατος των δεινοσαύρων

Δωρεάν βιβλίο - Ο θάνατος των δεινοσαύρων


Το βιβλίο «Ο θάνατος των δεινοσαύρων» δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του Ψηφιακού πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου και μας δίνεται σε ψηφιακή μορφή εντελώς δωρεάν για να το μελετήσουμε από τον επίσημο ιστότοπο του ιδρύματος.

Στο βιβλίο, γίνεται ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στον χρόνο, στην εποχή της αδιαφιλονίκητης κυριαρχίας των δεινοσαύρων πάνω στη Γη, αλλά και της μυστηριώδους εξαφάνισής τους.
Παρουσιάζοντας με συνοπτικό τρόπο ορισμένες μόνο από τις πιθανές ερμηνείες της μαζικής εξαφάνισης των δεινοσαύρων, εστιάζει και στην επικρατέστερη θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι δεινόσαυροι χάθηκαν από το πρόσωπο της Γης εξαιτίας της συντριβής στον πλανήτη μας ενός τεράστιου αστεροειδούς πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια.
Πόσο πιθανό είναι άραγε ένα αντίστοιχο σενάριο μελλοντικής εξαφάνισης των ειδών που ζουν σήμερα στον πλανήτη μας.

Τα κεφάλαια του βιβλίου

Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου ξεκινάμε από την αρχή, δηλαδή από τον σχηματισμό του Ηλιακού μας Συστήματος, πριν από περίπου 4,6 δισ. χρόνια.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται συνοπτικά η γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη μας και πώς αυτή καθορίζεται μέσα από την θεωρία των τεκτονικών πλακών, ενώ στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η εξέλιξη της ζωής στα πλαίσια του γεωλογικού χρόνου.
Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται με συντομία ορισμένοι απ’ τους χαρακτηριστικότερους  δεινοσαύρους που έζησαν ποτέ στην Γη, ενώ στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφονται οι πέντε μαζικές εξαφανίσεις των ειδών του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης των δεινοσαύρων. Στον επίλογο, τέλος, εξετάζονται ορισμένα από τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία μαζική εξαφάνιση ειδών της Γης στο μέλλον.


Είδος αρχείου: PDF
Μέγεθος: 9.0 MB
Σελίδες: 60
Συγγραφέας: Αλέξης Α. Δεληβοριάς (Αστρονόμος Ευγενιδείου Πλανηταρίου)
Πηγή: Ίδρυμα Ευγενίδου
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram