Δες ζωντανά που βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS)

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) έχει μήκος 109 μέτρα και πλάτος 73. Ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τη Γη σε 90 λεπτά, κινούμενος σε μια τροχιά που σχηματίζει γωνία 51,6 μοιρών σε σχέση με το επίπεδο του ισημερινού.

Ο σταθμός είναι εύκολα ορατός λίγη ώρα πριν από τη δύση, ή λίγη ώρα πριν από την ανατολή, όταν το φως του ήλιου ανακλάται στους ηλιακούς συλλέκτες του και τον κάνει να ξεχωρίζει στο σκοτεινό ουρανό. Σε αυτή τη φάση, μοιάζει με ασυνήθιστα φωτεινό άστρο που κινείται λίγο πιο γρήγορα από ένα μέσο επιβατικό αεροπλάνο.

Η Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) ή European Space Agency (ESA), δημιούργησε έναν Tracker (ιχνηλάτη) που δείχνει σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται ο ISS πάνω από τη Γη. Επίσης, εμφανίζει το μονοπάτι του πριν από 90 λεπτά (-1,5 ώρες) και 90 λεπτά μπροστά (+1,5 ώρες). Η σκούρα επικάλυψη δείχνει πού έχουμε νύχτα στον κόσμο.
Ο χάρτης της Γης κάτω από τον tracker δείχνει πού ακριβώς πετάει ο διαστημικός σταθμός.►Δες τον ISS από τον Tracker εδώ

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερώνονται για κάθε καλή ευκαιρία παρατήρησης του ISS μπορούν να μπουν στην υπηρεσία της NASA «Spot The Station» και να ορίσουν την τοποθεσία που βρίσκονται ώστε να δουν πότε και ποια ώρα είναι η κατάλληλη για θέαση του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού.


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram