[Τι σημαίνει]: Drivers

τι είναι οι drivers ενός υπολογιστή


Ακούμε συχνά την φράση από τεχνικό «Χρειάζεσαι drivers για να δουλέψει». Τι σημαίνει αυτός ο όρος και που χρησιμεύουν; Οι λεγόμενοι Drivers ή αλλιώς Device Drivers σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει οδηγοί συσκευών και χρησιμοποιούνται για την «επικοινωνία» μεταξύ λειτουργικού συστήματος και υλικού του υπολογιστή.

Πρόκειται για κάποια προγράμματα που συνοδεύουν τις συσκευές του υπολογιστή μας. Οι οδηγοί αυτοί δημιουργούνται από τους ίδιους τους κατασκευαστές της κάθε συσκευής και είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν προκειμένου να μπορέσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Ουσιαστικά, τα προγράμματα αυτά «εξηγούν» στο λειτουργικό σύστημα πως θα χρησιμοποιηθούν οι συσκευές (κάτι σαν manual ένα πράγμα). Περιέχουν δηλαδή τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο επικοινωνίας καθώς και τις δυνατότητες που έχει συσκευή.

Το λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή μας διαθέτει κάποιους γενικούς drivers, με βάση τους οποίους μπορούν να λειτουργήσουν οι περισσότερες συσκευές. Για κάποιες από αυτές τις συσκευές όμως καλό είναι να εγκαταστήσουμε του drivers που διατίθενται από τον κατασκευαστή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν αγοράζουμε κάποια συσκευή υπάρχει στη συσκευασία και ένα CD με τους drivers της. Εάν δεν διαθέτει ο υπολογιστής μας μέσο για αναπαραγωγή CD ή έχουμε χάσει το CD αυτό, μπορούμε να κατεβάσουμε τους drivers απευθείας από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή και να τους εγκαταστήσουμε. Αυτή ίσως είναι και η καλύτερη επιλογή καθώς μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι ότι θα έχουμε τους τελευταίους drivers που κυκλοφορούν.

Όπως και με τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή, έτσι και οι οδηγοί συσκευών πιθανόν να έχουν διάφορες εκδόσεις. Κατασκευαστές των συσκευών, συχνά ενημερώνουν τα προγράμματα οδήγησης για την επιδιόρθωση πιθανών σφαλμάτων ή για την γενικότερη βελτιστοποίηση του υλικού προσθέτοντας επιπλέον λειτουργίες. Εάν οι συσκευές που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή μας λειτουργούν άψογα και δεν υπάρχουν θέματα, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την ενημέρωση τους.

Φυσικά, όταν παρατηρήσουμε πως μία συσκευή δε λειτουργεί σωστά (για παράδειγμα παρατηρούμε πως δεν εκτυπώνει σωστά ο εκτυπωτής), τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσουμε τους οδηγούς. Σε γενικές γραμμές οι drivers δε θα πρέπει να μας απασχολούν όταν συσκευές που περιβάλλουν το σύστημα μας λειτουργούν κανονικά. Σε περίπτωση όμως που παρατηρήσουμε ότι μία συσκευή δε λειτουργεί όπως πρέπει ή και καθόλου, καλό είναι να αναζητήσουμε την τελευταία έκδοση του προγράμματος οδήγησης στην σελίδα του κατασκευαστή.


Συντάκτης του άρθρου: Orven Shabani

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram