Θέλεις Λάπτοπ; Ρώτα τον φίλο σου που «ξέρει από αυτά»

Αγορά Λάπτοπ


Όταν αγοράζεις ένα laptop (και δε σκαμπάζεις πολλά από τεχνολογία), μη ρωτάς «τον φίλο σου που ξέρει από αυτά». Εκτός από το ότι γίνεσαι ενοχλητικός, οι πιθανότητες να πάρεις απάντηση που θα καλύπτει ακριβώς τις ανάγκες σου είναι ελάχιστες, μια και ο φίλος σου σκέφτεται με τα δικά του συνήθως κριτήρια.

Δύο πράγματα να έχεις στο μυαλό σου:

- Για τι χρήση το θέλεις
- Για πόσο καιρό το θέλεις

• Τα laptops της «φθηνής» κατηγορίας (μέχρι 400-500 ευρώ) συνήθως κάνουν για περιήγηση στο internet, άντε και για κανένα απλό παιχνιδάκι, και δεν «αντέχουν» παραπάνω από 1-2 εφαρμογές ανοιχτές ταυτόχρονα. Και είναι ΑΡΓΑ. Αντέχουν (σχεδόν) για πάντα, αν κάνεις τα ίδια πράγματα για πάντα. Αλλιώς σε 6 μήνες θέλεις καινούριο.

• Τα laptops της «μεσαίας» κατηγορίας (500-1000 ευρώ) είναι καλά για τυπική χρήση. Ούτε πολύ γρήγορα, ούτε πολύ αργά, μπορούν να τρέξουν άνετα εφαρμογές γραφείου (office κλπ), συνήθως έχουν αρκετή μνήμη για να αντέξουν την ταυτόχρονη εκτέλεση εφαρμογών και μπορούν να «σηκώσουν» ορισμένα παιχνίδια (με κατεβασμένες ρυθμίσεις). Συνήθως αντέχουν 2-4 χρόνια (λόγω των χαμηλών απαιτήσεων των χρηστών τους) πριν αναγκαστεί ο ιδιοκτήτης τους να αναζητήσει κάτι πιο αποδοτικό.

• Τα laptops της «ακριβής» κατηγορίας (1000-2000 ευρώ) είναι συνήθως gaming laptops (ειδικά τα ακριβότερα μεταξύ αυτών), άρα έχουν αρκετή μνήμη, είναι γρήγορα, μπορούν να τρέξουν τα περισσότερα παιχνίδια της αγοράς, και φυσικά προσφέρουν ταχύτητα και στις υπόλοιπες εργασίες σου. Μπορούν, υπό συνθήκες, να τρέξουν εξειδικευμένα προγράμματα (π.χ. CAD), και γενικά είναι μια αγορά ικανοποιητική που θα σε «βγάλει» για 1-2 χρόνια, ίσως και περισσότερα.

• Τέλος, έχουμε τα ultra-super-duper μηχανήματα με τιμές από 2000 ευρώ και πάνω. Αυτά τα laptops είναι συνήθως φτιαγμένα αποκλειστικά για gaming, άρα πάνε «σφαίρα», αλλά πολλά από αυτά μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν και για άλλες εργασίες (ανάλυση δεδομένων, CAD, προγραμματισμό σε απαιτητικά περιβάλλοντα, δημιουργία εικονικών μηχανημάτων και πάει λέγοντας).

Το καλό με αυτά τα μηχανήματα είναι ότι έχουν (συνήθως) μεγάλες σε διάρκεια εγγυήσεις και ορισμένα από αυτά έχουν on-site εγγύηση, πράγμα που σημαίνει ότι αν σου χαλάσει κάτι δε χρειάζεται να το τρέχεις στις αντιπροσωπείες.

Ένα άλλο καλό επίσης είναι ότι με τον καιρό απαξιώνονται μεν γιατί οι τεχνολογίες εξελίσσονται, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν ικανοποιητικά σε "χαμηλότερες" κατηγορίες όπως αυτές που περιγράψαμε παραπάνω, πράγμα που σημαίνει ότι (αλλάζοντας προφανώς χρήση) μπορεί να κρατήσουν και πάνω από 6-7 χρόνια.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αναφερόμαστε σε laptops με windows (ή linux). Αν τώρα θέλετε Apple, σημαίνει ότι ούτε φίλο ρωτήσατε, ούτε πρόβλημα με τα λεφτά έχετε, και δεν σας τρομάζει το service. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, καλή τύχη!

Συντάκτης του άρθρου: Antitechnophobics (επισκεφτείτε τον)

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal