[27/09]: Σαν Σήμερα στον κόσμο της Τεχνολογίας και του Διαδικτύου

Σαν σήμερα στην τεχνολογία (ρίτσαρντ Στολλμαν - Κεβιν Μιτνικ)

• Την 27 Σεπτεμβρίου του 1983, o Ρίτσαρντ Στόλλμαν ανακοινώνει, μέσω του Usenet newsgroup «net.unix-wizards», την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα, βασισμένο και συμβατό με το UNIX. Το δωρεάν αυτό OS θα ονομαστεί από τον Στόλλμαν, GNU. Πιο συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε:

«Ξεκινώντας την προσεχή «Ημέρα των Ευχαριστιών» θα κατασκευάσω ένα συμβατό με το UNIX λειτουργικό σύστημα που θα ονομάζεται GNU (δηλαδή Gnu’s Not UNIX) και θα το προσφέρω ελεύθερα σε όποιον θέλει να το χρησιμοποιήσει. Μεγάλη ανάγκη για συνεισφορές σε χρόνο, χρήμα, προγραμματισμό και εξοπλισμό. […] Το GNU θα μπορεί να τρέχει προγράμματα φτιαγμένα για UNIX, αλλά δεν θα είναι όμοιο με αυτό. Θα γίνουν όλες οι δυνατές αναβαθμίσεις, βασισμένες στις εμπειρίες μας με τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα. Συγκεκριμένα, σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερα ονόματα αρχείων, αριθμούς έκδοσης αρχείων, σύστημα αρχείων που θα εξασφαλίζει μηδενικά crashes, υποστήριξη ανεξάρτητου terminal και τελικά ένα παραθυρικό σύστημα βασισμένο στη Lisp, ώστε να μπορούν πολλαπλά προγράμματα να μοιράζονται την ίδια οθόνη. Τόσο η C όσο και η Lisp θα χρησιμοποιηθούν για τον προγραμματισμό του συστήματος»


• Την 27 Σεπτεμβρίου του 1996 αποδόθηκαν στον Κέβιν Μίτνικ συνολικά 25 κατηγορίες για ηλεκτρονικές απάτες. Η αστυνομία κατηγόρησε τον Mitnick ότι έκλεψε λογισμικό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες.Ο Αμερικανός χακερ Mitnick αντιμετώπισε έως και 200 χρόνια φυλάκισης.
Αρχικά συνελήφθη στις 15 Φεβρουαρίου 1995. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 68 μηνών και τελικά αφέθηκε ελεύθερος το 2003.


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram