«Μάθετε και τελειοποιήστε τις πεντατονικές κλίμακες» - Μέθοδος για Κιθάρα από τον Δημήτρη Μπασδάνη

Μάθετε και τελειοποιήστε τις πεντατονικές


Πρόκειται για ένα δωρεάν βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή (PDF) από τον κιθαρίστα Δημήτρη Μπασδάνη, που όπως αναφέρει και ο ίδιος: «στόχος αυτού του βιβλίου είναι να δομήσουμε, να αποδομήσουμε και να ξαναδομήσουμε με διαφορετικούς τρόπους τις Πεντατονικές Κλίμακες. Θα δούμε θέσεις πάνω στην ταστιέρα και μεθόδους απομνημόνευσης σε όλη την έκταση της. Παραδείγματα και κόλπα για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις πεντατονικές κλίμακες στους αυτοσχεδιασμούς και στα σόλο μας χωρίς να καταντάει μονότονη.

Η ανάγνωση / χρήση αυτού του βιβλίου χρειάζεται κάποιες μουσικές γνώσεις για να γίνει εύκολα κατανοητό, όμως δεν είναι απαραίτητες (οι βασικές είναι αρκετές).»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: 

Ο Δημήτρης Μπασδάνης, γνωστός και ως James Basdanis, γεννήθηκε (στις 7 Γενάρη του 1988) και μεγάλωσε στο Βόλο. Τον Σεπτέμβριο του 2005 μετακόμισε στην πόλη των Ιωαννίνων για σπουδές και που έχει ως έδρα έως σήμερα.

Είναι κιθαρίστας και δημιουργός με πολύ γεμάτη παρουσία στη δισκογραφία, μουσικές για θέατρο και τίτλους αρχής. Το πολύ ιδιαίτερο παίξιμο του και ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα ηχοχρώματα της ανατολής στην ηλεκτρική κιθάρα τον κάνει έναν από τους πιο ξεχωριστούς και αναγνωρίσιμους Έλληνες κιθαρίστες της γενιάς του.

Είναι ιδρυτικό μέλος των Στιχόβολη και των Programmed to Rock που γνωρίζουν αναγνώρισης στην εγχώρια σκηνή με πανελλαδικά tour και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Από το 2019 παρουσιάζει τα instrumental έργα του με τους“James Basdanis Anatolian Trio”.
Από το 2017 είναι υπεύθυνος του Μοντέρνου Τμήματος και καθηγητής ηλεκτρικής κιθάρας στην Μουσική Σχολή Κ. Λεοντάρης στα Ιωάννινα. 
Το 2018 κυκλοφόρησε παγκοσμίως στην αγγλική γλώσσα το πρώτο του κιθαριστικό βιβλίο με τίτλο “Anatolian Modes: Eastern and Greek Scales Analyzed on Modal Theory”.


Είδος αρχείου: PDF
Μέγεθος: 20.4 MB
Σελίδες: 97
Συγγραφέας: Μπασδάνης Δημήτρης
Πηγή: basdanis.eu
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram