[Τι σημαίνει]: Clipboard

Τι είναι το Clipboard

Στο υπολογιστή ή σε κινητή συσκευή, όταν αντιγράφουμε ένα κείμενο, ένα λινκ, μια εικόνα ένα βίντεο κτλ, δηλαδή όταν κάνουμε Copy (αγγλιστί), μέχρι να το επικολλήσουμε (Paste) σε άλλο σημείο, το αρχείο αυτό που αντιγράψαμε βρίσκεται πρόχειρα σε ένα σημείο στη μνήμη του υπολογιστή. Aυτή η προσωρινή αποθήκευση, ονομάζεται Clipboard στα αγγλικά και τη συναντάμε πολύ συχνά ως όρο στο διαδίκτυο. 


Για να μπορέσουμε όμως να επικολλήσουμε το αρχείο που αντιγράψαμε, θα πρέπει να δέχεται αυτό το φορμάτ αρχείου η νέα τοποθεσία που θέλουμε να το μεταφέρουμε. Για παράδειγμα, αν κάνουμε αντιγραφή στο clipboard μια εικόνα, τότε δεν μπορούμε να την κάνουμε επικόλληση σε έναν κειμενογράφο που δέχεται μόνο αρχεία κειμένου. Μπορούμε όμως να το επικολλήσουμε οπουδήποτε δέχεται εικόνες, όπως τη Ζωγραφική στα Windows, σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, ακόμα και στο Messenger του Facebook, αφού γνωρίζουμε πως δέχεται αρχεία εικόνας. 

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε αυτή τη χρήσιμη λειτουργία διότι μας σώζει από πολλά προβλήματα. Κι όμως, πολλοί άνθρωποι εν έτη 2020, δεν γνωρίζουν την ένοια του Copy-Paste και του προχείρου. 


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram