[How to]: Κάνουμε τα Windows να ανοίγουν πιο γρήγορα

disable start up delay


Στο σημερινό οδηγό θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τον υπολογιστή μας να ανοίγει πιο γρήγορα, αρκεί να έχουμε εγκατεστημένα τα Windows 10 (δουλεύει και στα Windows 11). Πιο συγκεκριμένα θα παρακάμψουμε μία ρύθμιση των Windows, σύμφωνα με την οποία ο υπολογιστής δεν ξεκινά να φορτώνει αμέσως τα προγράμματά μας. Αυτό γίνεται για να φορτώσουν πλήρως πρώτα τα Windows και τα services τους, όμως οι σύγχρονοι υπολογιστές, ειδικά αυτοί με SSD, μπορούν να τα καταφέρουν ταυτόχρονα.

Πρώτος τρόπος (για όλους)

Ο πρώτος τρόπος για να επιτευχθεί το παραπάνω είναι με αυτό το έτοιμο αρχείο. Αφού το κατεβάσουμε και το αποσυμπιέσουμε, αρκεί να το τρέξουμε και να επιλέξουμε το «Disable Startup Delay». Έπειτα θα χρειαστεί να πατήσουμε δύο φορές «Yes» και να επιτρέψουμε στο αρχείο να κάνει τις αλλαγές στον υπολογιστή μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω αλλαγή μπορεί να αντιστραφεί πλήρως, μέσω της επιλογής «Enable Startup Delay».

Δεύτερος τρόπος (για προχωρημένους)

Αν κάποιος έχει τις γνώσεις και την όρεξη, μπορεί να κάνει τα παραπάνω χειροκίνητα. Θα χρειαστεί να πειράξουμε την registry. Για να ανοίξουμε τη registry πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Windows + R και στο πλαίσιο που θα ανοίξει πληκτρολογούμε τη λέξη «regedit».

Πηγαίνουμε στη διεύθυνση:  
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Serialize

Δημιουργούμε ένα νέο DWORD με όνομα StartupDelayInMSec. Το μόνο που μένει είναι να θέσουμε Value_data ως μηδέν (0).

Για να αντιστραφεί η ρύθμιση, διαγράφουμε απλά το DWORD.

Συντάκτης του άρθρου
: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal