Random.org - Τίποτα δεν είναι πραγματικά τυχαίο, ή μήπως είναι;

τυχαίοι αριθμοί, ψηφιακό ζάρι, random.org

Το Random.org είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά website του διαδικτύου που έρχεται να δώσει λύση σε ένα πολύ βασικό πρόβλημα. Πως παράγουμε έναν πραγματικά τυχαίο αριθμό;

Τις περισσότερες φορές οι random συναρτήσεις κρύβουν από πίσω μία φόρμουλα και φτάνουν στο τελικό αποτέλεσμά τους με έναν τρόπο που θεωρητικά θα μπορούσε να αποκρυπτογραφηθεί. Το Random.org όταν εμφανίστηκε έκανε τη διαφορά, αφού χρησιμοποιούσε ως μεταβλητή και τον ατμοσφαιρικό θόρυβο κάποια χρονική στιγμή. Έτσι, καυχιέται πως το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά τυχαίο και καλύτερο από τα συνηθισμένο τον pseudo-random γεννητριών αριθμών.

Η ιστοσελίδα κατασκευάστηκε το 1998 από καθηγητή Πανεπιστημίου στην Ιρλανδία. Σήμερα έχει εμπλουτιστεί με διάφορες άλλες λειτουργίες πέρα από την γεννήτρια τυχαίον αριθμών, μέσα σε συγκεκριμένο εύρος που εμείς ορίζουμε. Για παράδειγμα υπάρχει γεννήτρια αριθμών για τυχερά παιχνίδια, ακόμη και ελληνικά, όπως τα Λότο και Τζόκερ. Ταυτόχρονα υπάρχει το λεγόμενο "coin flip, κορόνα ή γράμματα αλλά και ένα ψηφιακό ζάρι.

Τέλος υπάρχουν εργαλεία για δημιουργία λιστών, ανακάτεμα λιστών, εμφάνιση τυχαίας ημερομηνίας, ώρας, συντεταγμένων, αλλά και password generator.

Το Random.org είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που καλό θα ήταν να γνωρίζουν όλοι την ύπαρξή του.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: random.org

Συντάκτης του άρθρου
: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram