[Τι σημαίνει]: Αρχεία MKV

Αρχεία MKV


Τα MKV ή αλλιώς Matroska, είναι αρχεία βίντεο που μπορεί να έχουν μέσα τους όλων των ειδών τα πολυμέσα, όπως βίντεο, υπότιτλους, εικόνες, ήχο, και μπορεί να τα περιλαμβάνουν όλα αυτά, μέσα μόνο σε ένα mkv αρχείο, χωρίς να χρειάζεται να «τραβάνε» από εξωτερικά αρχεία.

Το Matroska είναι ρωσική λέξη και σε μας είναι γνωστή ως «μπαμπούσκα» (οι κούκλες που μπαίνουν η μία μέσα στην άλλη), συμβολισμός που ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της τεχνολογία αυτής.

Η κατάληξη mkv στην πραγματικότητα δεν είναι κάποιο format αλλά ένα container ,δηλαδή ένα ψηφιακό κουτί. Το ίδιο είναι και τα γνωστά αρχεία AVI. Εντός του container μπορούμε να βάλουμε αρχεία βίντεο, αρχεία ήχου και υπότιτλους. Τα αρχεία αυτά μπορούν να είναι οποιασδήποτε μορφής. 

Για να παίξετε mkv αρχεία, μπορείτε να χρησιμοποιήστε τον δωρεάν VLC player. Αν θέλετε να κάνετε μετατροπή από mkv σε avi και αντίστροφα, χωρίς να χαλάει την ποιότητα, ένας πολύ καλός μετατροπέας είναι ο επίσης δωρεάν avidemux.


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram