[Τι σημαίνει]: SVG αρχεία

Τι είναι τα SVG αρχεία


Τα SVG είναι αρχεία εικόνας τα οποία προέρχονται από τις λέξεις Scalable Vector Graphics. Πρόκειται για ένα ανοιχτό πρότυπο που αναπτύχθηκε από το World Wide Web Consortium (W3C) το 1999. Το Scalable Vector Graphics (SVG) είναι μια μορφή διανυσματικής εικόνας βασισμένη στη γλώσσα σήμανσης (XML) για δημιουργία δισδιάστατων γραφικών και μέσω αυτών μπορούμε κάνουμε διαδραστικά SVG αρχεία που να περιέχουν εικόνα, κίνηση, ήχο κτλ., κατάλληλο για δημιουργία κινουμένων σχεδίων.

Ως αρχεία XML, οι εικόνες SVG μπορούν να δημιουργηθούν και να επεξεργαστούν με οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου, καθώς και με λογισμικό σχεδίασης. Όλα οι σύγχρονοι browsers υποστηρίζουν αρχεία SVG.

Το πλεονέκτημα αυτών των αρχείων είναι ότι συνήθως έχουν μικρό μέγεθος με υψηλής ποιότητας γραφικά τόσο σε ιστοσελίδες όσο και σε εκτυπώσεις. 

Layer 1 Layer 2 τι είναι τα SVG

Την παραπάνω εικόνα, τη φτιάξαμε SVG, και όπως θα παρατηρήσεις, δεν μπορείς να την αποθηκεύσεις ως εικόνα και τα γράμματα που έχει μέσα μπορείς να τα αντιγράψεις. Καλό ε? 

Αν θέλεις, μπορείς να δημιουργήσεις δικά σου SVG αρχεία μέσω του πολύ χρήσιμου δωρεάν editor για SVG. 

Συντάκτης του άρθρου
: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram