Aladin - Ένα πανίσχυρο δωρεάν πρόγραμμα για μελετητές του διαστήματος

δωρεάν πρόγραμμα για πρόσβαση σε αστρονομικά data sets

Κατά καιρούς έχουμε παρουσιάσει διάφορα προγράμματα κατάλληλα για αρχάριους χρήστες, όμως στο διαδίκτυο υπάρχουν και δωρεάν προγράμματα που απευθύνονται σε εξειδικευμένο κοινό. Το Aladin είναι ένα από αυτά και μάλιστα έχει τις ρίζες του στο μακρινό 1999!

Παρά το περίεργο όνομά του το Aladin είναι ένα πανίσχυρο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται από μελετητές σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα διαδραστικό άτλαντα του διαστήματος, στον οποίο μπορούμε να εμφανίσουμε δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να είναι είτε αστρονομικές φωτογραφίες είτε δεδομένα από αστρονομικούς καταλόγους και dataset που αφορούν την αστρονομία.

Οι άγνωστες λέξεις είναι ήδη αρκετές για τους περισσότερους για αυτό θα αφήσουμε τις λεπτομέρειες. Εξάλλου, στην ιστοσελίδα του προγράμματος βρίσκονται αναλυτικές περιγραφές όλων των δυνατοτήτων του, αλλά και οδηγίες χρήσης για το πως θα φορτώσουμε σε αυτό δεδομένα από διάφορες βάσεις όπως η Simbad ή η υπηρεσία VizieR.

Οφείλουμε να αναφέρουμε πως πέρα από το κανονικό πρόγραμμα για Windows, Mac και Linux, το Aladin διαθέτει και μία lite έκδοση, διαθέσιμη μέσω browser. Σε αντίθεση με την έκδοσή του για desktop που είναι γραμμένη σε Java, η Lite έκδοση τρέχει σε HTML5 και είναι αρκετά πιο ελαφριά.
 
Φυσικά η Desktop έκδοση είναι πανίσχυρη, με άμεση πρόσβαση στα αστρονομικά δεδομένα των server ερευνητών από όλο τον κόσμο, όπως CDS, ESO, CADC, MAST, HEARCH, NRAO, ROE, IMCCE και άλλα! Η υποστήριξη πολλών ειδών δεδομένων και η διασύνδεση του Aladin με άλλα προγράμματα είναι οι λόγοι που το έχουν κάνει μοναδικό στο είδος του!


Έκδοση: 11.024
Μέγεθος: ~ 7 MB
Λειτουργικό σύστημα: Windows, Linux, Mac
Κατασκευαστής: CDS Strasbourg
Πηγή: strasbg.fr
Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram