[Δωρεάν βιβλίο]: Οι Έλληνες του Πόντου - Η γενοκτονία από τον τουρκικό εθνικισμό

Δωρεάν βιβλίο: Οι Έλληνες του Πόντου - Η γενοκτονία από τον Τουρκικό εθνικισμό

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι ιστορικός. Βασικές του σπουδές είναι τα μαθηματικά και οι Η/Υ (Φυσικομαθηματική σχολή πανεπιστημίου Αθηνών) και εξειδικεύτηκε στην ανάλυση και προγραμματισμό μεγάλων συστημάτων.  
Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα επί της Ιστορίας, σχετίζονται με το σοβιετικό Μεσοπόλεμο και την ιστορία του σοβιετικού ελληνισμού, καθώς και με τη διαδικασία μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή των εθνών-κρατών και με την ιστορική εμπειρία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία.

Για το βιβλίο

Η 19η Μαΐου αποτελεί μέρα μνήμης για τον ελληνισμό. Ημέρα μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό που σφαγιάσθηκε και εκδιώχθηκε από τις πατρογονικές του εστίες. Υπολογίζεται ότι την περίοδο 1914-23 εξοντώθηκαν πάνω από 350.000 Πόντιοι. Όσοι επέζησαν, κατέφυγαν στην Ελλάδα, στη Νότια Ρωσία και ειδικότερα στην περιοχή του Καυκάσου. Στις επόμενες δεκαετίες πολλοί από τους Πόντιους που είχαν καταφύγει στη Νότια Ρωσία ήρθαν πια για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. 

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής, θέλοντας να αγκαλιάσει αυτό το ζωντανό κομμάτι του γένους, προβαίνει σε αυτήν την έκδοση για τους Έλληνες του Πόντου. Είναι ένα βιβλίο μνήμης για την καταστροφή του ποντιακού ελληνισμού και ταυτόχρονα ανάδειξης ενός μοναδικού πολιτισμού, τον οποίον οι Πόντιοι διέσωσαν στις καρδιές τους και που με αυτόν μπολιάζουν τις κοινωνίες στις οποίες ζουν. 

Είδος αρχείου: PDF
Μέγεθος: 9.2 MB
Σελίδες: 274
Συγγραφέας: Γιάννης Αγτζίδης
Εκδόσεις: Ελληνικές Εκδόσεις
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram