[Οδηγός]: Έλεγξε αν ο υπολογιστής σου «σηκώνει» τα Windows 11


σηκώνει ο υπολογιστής μου Windows 11;

Πριν λίγες μέρες η Microsoft αποκάλυψε και επίσημα την επόμενη έκδοση των Windows. Τα Windows 11, όπως ονομάζονται, φέρουν αρκετές νέες λειτουργίες αλλά και αλλαγές στην εμφάνιση του λειτουργικού. Ανάμεσα στις νέες λειτουργίες είναι φυσικά και η υποστήριξη Android εφαρμογών!

Ευτυχώς, η Microsoft θα διαθέσει δωρεάν την ενημέρωση των Windows 11 σε όλους τους χρήστες των Windows 10. Παρόλα αυτά, τα νέα δεν είναι τόσο ευχάριστα, καθώς πολλοί ήδη υπάρχοντες υπολογιστές δεν θα είναι σε θέση να τρέξουν τη νέα έκδοση. Αυτό οφείλεται στην απαίτηση ύπαρξης TPM 2.0, ενός module που δεν είναι διαθέσιμο σε παλαιότερα συστήματα.

Γενικά οι ελάχιστες απαιτήσεις του λειτουργικού είναι οι ακόλουθες:
  • Επεξεργαστής: 1GHz ή ταχύτερος, με 2 ή περισσότερους πυρήνες. 64bit.
  • Μνήμη RAM: 4GB
  • Σκληρός δίσκος 64GB ή περισσότερα
  • Σύστημα: UEFI, υποστήριξη για Secure Boot
  • Κάρτα γραφικών: Γραφικά συμβατά με το DirectX 12 / WDDM 2.x
  • Οθόνη: Ανάλυση 720p ή υψηλότερη, μεγαλύτερη από 9 ίντσες
  • Για τη ρύθμιση της έκδοσης Home των Windows 11 απαιτείται λογαριασμός Microsoft και δυνατότητα σύνδεσης στο Internet.

Αν δεν είσαι σίγουρος ότι ο υπολογιστής σου καλύπτει τα παραπάνω, ή θέλεις να δοκιμάσεις αν έχεις TPM 2.0, μπορείς να τρέξεις το εργαλείο ελέγχου της Microsoft. Μπορείς να κατεβάσεις το PC Health Check της Microsoft από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας. Παράλληλα, το πρόγραμμα θα σε ενημερώσει για το ποια ελάχιστη απαίτηση δεν πληροί το σύστημα σου.

Επειδή όμως ακόμα και η Microsoft, κάνει λάθη, ενδέχεται το παραπάνω πρόγραμμα να μην τρέξει σωστά στον υπολογιστή σου. Σε αυτή την περίπτωση προτείνουμε το Win11SysCheck, ένα δωρεάν πρόγραμμα, μόλις 1.8MB που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά και λειτουργεί σε όλους τους υπολογιστές.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να περάσεις τον έλεγχο, ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσεις τ ο Secure Boot από τις BIOS ρυθμίσεις της μητρικής.

Για περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τα Windows 11, μπορείς να επισκεφθείς τον τομέα των συχνών ερωτήσεων στην σελίδα της Microsoft.

Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram