Obsidian - Μία ιδιαίτερη και ισχυρή εφαρμογή για σημειώσεις σε υπολογιστές και smartphone

σημειώσεις υπολογιστής κινητό


Κατά καιρούς έχουμε παρουσιάσει διάφορες εφαρμογές και προγράμματα για σημειώσεις, κάθε μία με τα δυνατά της σημεία και τις ιδιαίτερες λειτουργίες της. Σήμερα θα δούμε ακόμη μία τέτοια περίπτωση, η οποία όμως είναι αρκετά διαφορετική από ότι έχουμε δει!
 
Ο λόγος για το Obsidian, μία εφαρμογή διαθέσιμη για Windows, Linux, macOS, αλλά και για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android ή iOS. Το Obsidian διαφέρει από τις υπόλοιπες εφαρμογές του είδους κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί. Αντί να έχουμε μία εφαρμογή που μέσα της έχουμε αποθηκευμένες σημειώσεις, έχουμε μία εφαρμογή που διαχειρίζεται αρχεία κειμένου με μορφοποίηση Markup language, τα οποία υπάρχουν ήδη αποθηκευμένα μέσα σε έναν φάκελο. Φυσικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα αρχεία με σημειώσεις αλλά και να οργανώσουμε καλύτερα αυτά που ήδη υπάρχουν. 
 
Μία από τις πιο έξυπνες λειτουργίες του Obsidian είναι η δυνατότητα διασύνδεσης των σημειώσεων. Οι δημιουργοί του σκέφτηκαν πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, συνδέοντας διάφορα θέματα μεταξύ τους και θέλησαν να μυηθούν ακριβώς αυτό! Έτσι στη λειτουργία Graph View μπορούμε να δούμε τις συνδέσεις που έχουμε δημιουργήσει ανάμεσα στις σημειώσεις μας.

Φυσικά, η ιδιοτροπία του τρόπου λειτουργίας του Obsidian γεννά πολλά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα ο χρήστης μπορεί να πάρει πολύ εύκολα backup των δεδομένων του ενώ η ασφάλειά τους είναι 100% δεδομένη. Τα δεδομένα αποθηκεύονται μόνο τοπικά, χωρίς να έχει κανένας άλλος πρόσβαση σε αυτά. Παράλληλα, υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά plug-ins, κάποια από αυτά διαθέσιμα και στην έκδοση για smartphone, τα οποία προσθέτουν διάφορες χρήσιμες λειτουργίες στο Obsidian! 

Μπορούμε να κατεβάσουμε το Obsidian είτε από την ιστοσελίδα του, ή από τα Play Store και App Store στην περίπτωση των smartphone.

Λειτουργικό σύστημα: Windows, Linux, Android, iOS
Κατασκευαστής: Dynalist
Πηγή: obsidian.md
Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal