ImageMagick - Ένα πανίσχυρο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας για υπολογιστές και smartphone με ρίζες από το 1990

πρόγραμμα ανοικτού κώδικα για επεξεργασία εικόνας


Το ImageMagick είναι ένα από τα παλαιότερα προγράμματα που έχουμε συναντήσει, με την πρώτη του έκδοση να κυκλοφορεί το 1990(!!) από τον John Cristy. Σήμερα, κοντά τρεις δεκαετίες αργότερα, είναι τόσο επιτυχημένο που ένα μεγάλο μέρος του κώδικά του χρησιμοποιείται και από άλλες ανοικτού κώδικα εφαρμογές!

Φυσικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού το ImageMagick μπορεί να ανοίξει και να επεξεργαστεί πάνω από 200 τύπους αρχείων εικόνας. Σε σχέση με άλλα αντίστοιχα προγράμματα, π.χ. το Photoshop ή το δωρεάν GIMP, το ImageMagick δεν έχει ένα φιλικό και εύχρηστο γραφικό περιβάλλον. Αντίθετα έχει πάρα πολλές εντολές και ένα ισχυρό API, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλες εφαρμογές. Επομένως, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πρόγραμμα κατάλληλο για τον μέσο χρήστη. 

Ίσως η πιο εύκολη στη χρήση δυνατότητα του ImageMagick είναι η εντολή convert, η οποία μας επιτρέπει να μετατρέψουμε εικόνες από ένα τύπο αρχείων σε έναν άλλο. Άλλες λειτουργίες του ImageMagick είναι η περικοπή, η αλλαγή μεγέθους, η αντιστροφή, η διαφάνεια, η προσθήκη κειμένου, πλαισίων και η συρραφή εικόνων. Παράλληλα υπάρχουν και εργαλεία για εφέ θόλωσης, αλλά και για πιο εξελιγμένες τεχνικές όπως ο DFT ή εναλλαγή των χρωμάτων με χρήση προφίλ.

Το ImageMagick είναι διαθέσιμο για Windows αλλά και λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Unix. Μέσω των παρακάτω συνδέσμων οδηγούμαστε στην αντίστοιχη έκδοση για το λειτουργικό της επιλογής μας, ωστόσο, όπως ήδη αναφέραμε είναι για «λίγους», καθώς ακόμη και η διαδικασία εγκατάστασης ίσως τρομάξει αρκετούς.

Έκδοση: 7.1.0-4
Μέγεθος: Διαφέρει ανάλογα τη συσκευή
Λειτουργικό σύστημα: Linux, Windows, MacOS, iOS, Android
Κατασκευαστής: ImageMagick Studio
Πηγή: imagemagick.org
Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram