Data Lifeguard Diagnostic - Γρήγορος έλεγχος υγείας σκληρών δίσκων και SSD με το εργαλείο της Western Digital

έλεγχος υγείας σκληρού δίσκου



Το Data Lifeguard Diagnostic είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που έχει αναπτύξει η γνωστή κατασκευάστρια σκληρών δίσκων και SSD, Western Digital. Χρησιμοποιώντας το μπορούμε να ελέγξουμε εύκολα και γρήγορα την υγεία των σκληρών δίσκων που είναι συνδεδεμένοι στον υπολογιστή μας.

Αφού το εγκαταστήσουμε, το Data Lifeguard Diagnostic θα μας εμφανίσει όλους τους δίσκους που είναι συνδεδεμένοι στο σύστημά μας. Με δεξί κλικ πάνω σε έναν από αυτούς εμφανίζονται οι επιλογές ελέγχου της υγείας του. Η πρώτη επιλογή είναι ο γρήγορος έλεγχος (Quick Test), ο οποίος κρατάει λιγότερο από 2 λεπτά και κατά την διάρκειά του θα εντοπιστούν μόνο σοβαρά προβλήματα. 
 
Η δεύτερη επιλογή είναι ο διευρυμένος έλεγχος (Extended Test), ο οποίος κρατάει αρκετή ώρα για να εντοπίσει όλα τα προβλήματα που ενδέχεται να υπάρχουν στους δίσκους του συστήματος και να προσπαθήσει να τα διορθώσει. Μάλιστα οι δημιουργοί μας ενημερώνουν πως κατά την διαδικασία της διόρθωσης, ίσως υπάρξει απώλεια δεδομένων, οπότε καλό είναι να υπάρχει ένα backup των αρχείων μας. Εκτός των παραπάνω, το πρόγραμμα της Western Digital έχει τη δυνατότητα να «περάσει» ένα δίσκο μας με μηδενικά. Αυτό σημαίνει πως όλα τα αρχεία μας θα σβηστούν, ενώ η ανάκτησή τους θα γίνει -σχεδόν- αδύνατη.

Το Data Lifeguard Diagnostic έχει σταματήσει να αναπτύσσεται και έχει αντικατασταθεί από άλλο πιο «περίπλοκο» εργαλείο της Western Digital, ωστόσο παραμένει διαθέσιμο στην σελίδα της, αφού πάρα πολλοί το προτιμούν. Τέλος, υπάρχει και η DOS έκδοσή του, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ένα live USB σε οποιονδήποτε υπολογιστή, ανεξάρτητα του λειτουργικού του.

Έκδοση: 1.37
Μέγεθος: 606 KB
Λειτουργικό σύστημα: Windows, DOS
Κατασκευαστής: Western Digital
Πηγή: wdc.com
Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram