Privacy Badger - Ένα πρόσθετο που «μαθαίνει» τους tracker και προστατεύει τα δεδομένα μας

πρόσθετο για browser προστασία των δεδομένων


Το Privacy Badger είναι ακόμη ένα χρήσιμο πρόσθετο, διαθέσιμο για όλους τους δημοφιλείς browser. Πριν περάσουμε στη λειτουργία του, αξίζει να αναφέρουμε πως πίσω από αυτόν βρίσκεται η EFF, σύντμηση του Electronic Frontier Foundation, μία οργάνωση που υποστηρίζει την καινοτομία, την ελευθερία του λόγου και την ιδιωτικότητα στον ψηφιακό κόσμο.

Προσπαθώντας να προστατέψει τα δεδομένα του χρήστη, το Privacy Badger υπόσχεται να μπλοκάρει όλους τους trackers που παρακολουθούν την περιήγηση του. Είτε πρόκειται για διαφημιστικές εταιρίες, είτε για third party trackers εταιριών, το Privacy Badger αναγνωρίζει αυτόματα ποιοι μας «ιχνηλατούν» και αποτρέπει τους συγκεκριμένους trackers να αποκτήσουν πρόσβαση στον browser μας.

Το Privacy Badger αναπτύχθηκε με σκοπό να υπάρχει ένα πρόσθετο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του χρήστη και θα λειτουργεί αυτόματα, χωρίς να απαιτείται ρύθμιση, πράγμα που είναι αναγκαίο σε άλλα παρόμοια πρόσθετα. Όταν το χρησιμοποιούμε και επισκεφθούμε μία ιστοσελίδα, θα δούμε πως το Privacy Badger θα αναγνωρίσει όλους τους third party trackers και έπειτα θα τους χαρακτηρίσει με τρία διαφορετικά χρώματα. 
 
Με πράσινο εμφανίζονται υπηρεσίες που παρόλο δεν ανήκουν στην ιστοσελίδα, δεν έχουν «πιαστεί» να παρακολουθούν την περιήγηση του χρήστη, ούτε είναι ύποπτες. Με κίτρινο έχουμε τις υπηρεσίες που παρότι φαίνεται να προσπαθούν να παρακολουθήσουν, είναι αναγκαίες για να λειτουργεί σωστά η ιστοσελίδα. Το Privacy Badger προσπαθεί να περιορίσει αυτούς τους tracker και σύμφωνα με τους δημιουργούς του τα καταφέρνει καλά. Τέλος, με κόκκινο έχουμε τους κακόβουλους tracker που μοναδικός λόγος ύπαρξης τους είναι η συλλογή δεδομένων. Όπως είναι λογικό τέτοιοι tracker μπλοκάρονται ολοκληρωτικά.

Το Privacy Badger δεν αρκείται στην πρώτη αξιολόγηση, αλλά επανεξετάζει συνεχώς την συμπεριφορά των tracker που υπάρχουν στις ιστοσελίδες, αλλά και τους νέους που προστίθενται.

Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal