Cryptii - Μία πανίσχυρη δωρεάν μηχανή κρυπτογράφησης και κωδικοποίησης με πολλούς αλγορίθμους

εφαρμογή για κρυπτογράφηση κειμένων με γνωστές μεθόδους

Αρκετά διαφορετική η σημερινή μας παρουσίαση αφού έχουμε το Cryptii. Το Cryptii, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι μία web εφαρμογή αφιερωμένη στην κρυπτογραφία. Αφού ο χρήστης επισκεφθεί την ιστοσελίδα, μπορεί να γράψει ή να επικολλήσει το κείμενο που επιθυμεί και έπειτα να το κρυπτογραφήσει.

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν διαθέσιμοι πολλοί μηχανισμοί κρυπτογράφησης, μετατροπής και κωδικοποίησης, από απλούς όπως είναι ο κώδικας Μορς και η αντικατάσταση γραμμάτων με άλλα, μέχρι προηγμένες μηχανές κρυπτογράφησης όπως η Enigma, ή αλγόριθμοι όπως ο ROT13 και ο A1Z26, και πολλές σύγχρονες τεχνικές όπως συναρτήσεις hash, HMAC ή και RC4. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε παραπάνω από μία τεχνικές, σε σειρά, κάνοντας την κρυπτογράφηση «απροσπέλαστη».
 
Αφού επιλέξουμε τη «μηχανή» της αρεσκείας μας, έπειτα μπορούμε να ρυθμίσουμε αρκετές παραμέτρους της, π.χ. τα κλειδιά κρυπτογράφησης, συναρτήσεις αλλά και άλλες μεταβλητές. Αμέσως, το κείμενο που εισάγαμε θα μετατραπεί στο αντίστοιχο κρυπτογραφημένο. Φυσικά, η ιστοσελίδα παρέχει και την αντίστοιχη λειτουργία αποκρυπτογράφησης, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε μία συμβολοσειρά σε απλό κείμενο.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλη η κρυπτογράφηση γίνεται σε τοπικό επίπεδο, μέσα στο browser μας, επομένως ο server του Cryptii, δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα που κρυπτογραφούμε. Έτσι, υπάρχει μία ασφάλεια, αν και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τον διαμοιρασμό ευαίσθητων πληροφοριών.

Αρκετό ενδιαφέρον, για όσους ασχολούνται με τεχνολογία, παρουσιάζει και η σελίδα του Cryptii στο Github. Εκεί υπάρχει όλος ο κώδικας της εφαρμογής αναρτημένος, μαζί με τον κώδικα και των μεθόδων κρυπτογράφησης. Πρόκειται για πολύ καλή πηγή προς μελέτη για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στον κόσμο της κρυπτογράφησης.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
cryptii.com

Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram