«Μικρές ιστορίες ετεροτοπίας» - Συλλογή με 82 Μικροδιηγήματα

Μικρές ιστορίες ετεροτοπίας - Δωρεάν μικροδιηγήματα

Το βιβλίο με τίτλο «Μικρές ιστορίες ετεροτοπίας» που διατίθεται εντελώς δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή, περιέχει μικροδιηγήματα που προέκυψαν από το ανοικτό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος που διοργάνωσε διαδικτυακά το Αλληλέγγυο Σχολείο της Ετεροτοπίας, με εισηγητή τον Γιάννη Φαρσάρη, το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Κείμενο του Γιάννη Φαρσάρη για το συγκεκριμένο εγχείρημα: 

Η Ετεροτοπία είναι ένας χώρος πολιτισμού, πολιτικής και αλληλεγγύης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης που, εκτός των άλλων, προσφέρει ανοικτά μαθήματα για όλους. Σε αυτό το Αλληλέγγυο Σχολείο εντάχθηκε το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος, που καιρό στριφογύριζε στη σκέψη μου. Αυτονόητα το Εργαστήρι θα ήταν ανοικτό στη συμμετοχή -χωρίς προϋποθέσεις- αλλά και χωρίς οικονομικό αντίτιμο, όπως όλα τα μαθήματα της Ετεροτοπίας.

Οκτώ σαββατιάτικα μεσημέρια κράτησε το νοητικό ταξίδι μας στον κόσμο της υπερ-μικρής αφηγηματικής φόρμας, μέσα από ανάγνωση και ανάλυση ιστοριών μικρομυθοπλασίας, αλλά και απόπειρα συγγραφής μικροδιηγημάτων. Εκατόν είκοσι οκτώ άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας (μερικοί εξ αυτών και από την Ευρώπη), συμμετείχαν συνολικά σε ένα πρωτόγνωρο ψηφιακό μοίρασμα ιδεών και συναισθημάτων.

Ο δημιουργικός αυτός κύκλος ολοκληρώνεται με την ελεύθερη κυκλοφορία της παρούσας συλλογής επιλεγμένων μικροδιηγημάτων που προέκυψαν από το Εργαστήρι μας.

Τι είναι μικροδιήγημα

Το μικρό ή υπερμικρό διήγημα ή σύντομη αφήγηση, είναι μια σύντομη πεζογραφική φόρμα που τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η πλοκή και ο μικρός αριθμός λέξεων. Του έχουν αποδοθεί διάφορες ονομασίες: flash fiction, ιστορία ταχυδρομικής κάρτας μέχρι και διήγημα αστραπή. 
Η συντομότερη ιστορία έξι λέξεων υπονοούμενης πλοκής, αποδίδεται στον Χέμινγουαιη: «Για πούλημα: παιδικά παπούτσια, εντελώς αφόρετα».

Στο βιβλίο αυτό που μπορείς να κατεβάσεις εντελώς δωρεάν, επιλέχτηκε και το δικό μου μικροδιήγημα και είμαι πολύ χαρούμενος γι΄αυτό. Θα το βρεις στη σελίδα 60 του βιβλίου. 


Είδος αρχείου: PDF
Μέγεθος: 1.3 MB
Σελίδες: 102
Κατασκευαστής: Συλλογικό
Πηγή/εκδόσεις: Ανοικτή Βιβλιοθήκη
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram