Shademap - Δες πότε ο ήλιος χτυπάει το σπίτι σου ή πότε είναι υπό σκιά

ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα για την σκιά
 
Το Shademap είναι μία ενδιαφέρουσα και 100% πρωτότυπη δωρεάν Web εφαρμογή. Μπορεί να μην υπάρχουν πολλά πρακτικά σενάρια χρήσης της πέρα από το αν σκεφτόμαστε να χτίσουμε νέο σπίτι ή εξετάζουμε την τοποθεσία ενός μαγαζιού ή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, όμως η ιδέα και η υλοποίησή της είναι άξια θαυμασμού.

Ο δημιουργός του Shademap χρησιμοποίησε έναν παγκόσμιο χάρτη και τα υψομετρικά του στοιχεία για να παρουσιάσει με διαδραστικό τρόπο για το πως ο ήλιος εξαπλώνεται σε μία περιοχή. Ποιες ώρες δηλαδή έχουμε σκιά και ποιες ώρες μας χτυπά ο ήλιος. Εμείς, μπορούμε να «παίξουμε» με τις ώρες ώστε να δούμε τις συνθήκες που επικρατούν ακριβώς το χρονικό σημείο που μας ενδιαφέρει. Φυσικά, η ημερομηνία επηρεάζει και αυτή για το πως ο ήλιος «χτυπάει» μία περιοχή, έτσι υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίσουμε και αυτή τη μεταβλητή.
 
Βέβαια, ακόμη πιο ενδιαφέρον γίνεται όταν «μπούμε» μέσα σε πόλεις. Εκεί ο δημιουργός βασίστηκε στα στοιχεία του OpenStreetMaps για το υψόμετρο των κτηρίων, και μέσω αυτού υπολογίζει το αν μία περιοχή έχει ήλιο η σκιά. Η περιπλοκότητα του εγχειρήματος είναι κάτι που μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή και δείχνει να λειτουργεί άψογα.

Τέλος, ο δημιουργός του Shademap ήδη εργάζεται σε μία μεγάλη αναβάθμισή του, στην οποία θα αυξηθεί η ποιότητα της απεικόνισης των σκιών μέσα στις πόλεις, σε πολύ κοντινές αποστάσεις.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: Shademap.app

Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια