Shademap - Δες πότε ο ήλιος χτυπάει το σπίτι σου ή πότε είναι υπό σκιά

ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα για την σκιά
 
Το Shademap είναι μία ενδιαφέρουσα και 100% πρωτότυπη δωρεάν Web εφαρμογή. Μπορεί να μην υπάρχουν πολλά πρακτικά σενάρια χρήσης της πέρα από το αν σκεφτόμαστε να χτίσουμε νέο σπίτι ή εξετάζουμε την τοποθεσία ενός μαγαζιού ή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, όμως η ιδέα και η υλοποίησή της είναι άξια θαυμασμού.

Ο δημιουργός του Shademap χρησιμοποίησε έναν παγκόσμιο χάρτη και τα υψομετρικά του στοιχεία για να παρουσιάσει με διαδραστικό τρόπο για το πως ο ήλιος εξαπλώνεται σε μία περιοχή. Ποιες ώρες δηλαδή έχουμε σκιά και ποιες ώρες μας χτυπά ο ήλιος. Εμείς, μπορούμε να «παίξουμε» με τις ώρες ώστε να δούμε τις συνθήκες που επικρατούν ακριβώς το χρονικό σημείο που μας ενδιαφέρει. Φυσικά, η ημερομηνία επηρεάζει και αυτή για το πως ο ήλιος «χτυπάει» μία περιοχή, έτσι υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίσουμε και αυτή τη μεταβλητή.
 
Βέβαια, ακόμη πιο ενδιαφέρον γίνεται όταν «μπούμε» μέσα σε πόλεις. Εκεί ο δημιουργός βασίστηκε στα στοιχεία του OpenStreetMaps για το υψόμετρο των κτηρίων, και μέσω αυτού υπολογίζει το αν μία περιοχή έχει ήλιο η σκιά. Η περιπλοκότητα του εγχειρήματος είναι κάτι που μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή και δείχνει να λειτουργεί άψογα.

Τέλος, ο δημιουργός του Shademap ήδη εργάζεται σε μία μεγάλη αναβάθμισή του, στην οποία θα αυξηθεί η ποιότητα της απεικόνισης των σκιών μέσα στις πόλεις, σε πολύ κοντινές αποστάσεις.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: Shademap.app

Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram