[Τι σημαίνει]: Fiber Internet

Τι είναι το Fiber Internet;

Το Διαδίκτυο έχει γίνει μια αναγκαιότητα για τη σύγχρονη ζωή. Το χρησιμοποιούμε στο σπίτι, στο γραφείο ή εν κινήσει. Βασιζόμαστε σε αυτό για να διαχειριστούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες, να διευθύνουμε την επιχείρησή μας, να επικοινωνήσουμε και να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες.

To Fiber Internet ή αλλιώς διαδίκτυο οπτικών ινών, κοινώς αποκαλούμενο Fiber To The Home (FTTH) ή απλά "Fiber", είναι μια ευρυζωνική σύνδεση. 

«Το Fiber στις μέρες μας είναι η πιο γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση.»

Ποια είναι η διαφορά του Fiber με το ADSL ή το VDSL;

Το ADSL & το VDSL χρησιμοποιούν τις τηλεφωνικές γραμμές για τη μετάδοση δεδομένων. Δηλαδή η μετάδοση των δεδομένων γίνεται με την χρήση των καλωδίων χαλκού.

Το Fiber χρησιμοποιεί οπτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να πετύχουν πάρα πολύ υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων. Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτά γυάλινα νήματα που χρησιμοποιούν το φως για μεταφορά των δεδομένων πολύ πιο γρήγορα από ότι τα υφιστάμενα καλώδια χαλκού. 

Τι ταχύτητες έχει το Fiber Internet;

Η ταχύτητα διαδικτύου των οπτικών ινών είναι 1 Gbps. Αυτό είναι 10 έως 20 φορές ταχύτερο από μια σύνδεση VDSL των 50 έως 100 Mbps που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς. 

Κατηγορίες Fiber:
  • FTTP: Fiber to the premises
  • FTTH: Fiber to the home
  • FTTN: Fiber to the neighborhood
  • FTTB: Fiber to the building
  • FTTC: Fiber to the cabinet
  • FTTS: Fiber to the street

Ποια η διαφορά μεταξύ FTTC και FTTH;

Στην περίπτωση του Fiber to the Cabinet (FTTC) η οπτική ίνα φτάνει έως τον τοπικό διανεμητή (καμπίνα / ΚΑΦΑΟ). Από την καμπίνα έως το χώρο σου συνήθως χρησιμοποιούνται καλώδια χαλκού. 

Στην περίπτωση του Fiber to the Home (FTTH) η οπτική ίνα φτάνει έως το χώρο σου και προσφέρει πολύ υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων.

Είναι η οπτική ίνα κατάλληλη για μένα;

Δεδομένου ότι το Fiber είναι ένας σχετικά νέος παίκτης στις συνδέσεις διαδικτύου, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ρωτήσετε εάν σκέφτεστε να μεταβείτε σε αυτό το είδος Internet. 

Αν ψάχνουμε για ένα αξιόπιστο δίκτυο, η οπτική ίνα είναι πιο αξιόπιστη από το ADSL και το VDSL. Εάν χρειαζόμαστε γρήγορο Internet, το Fiber είναι κατάλληλο γιατί οι ταχύτητες του μπορεί να κυμαίνονται από 50 Mbps έως 1.000 Mbps.

Συντάκτης του άρθρου: Άγγελος Χουβαρδάς

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram