Word Master - Παίξε δωρεάν το ελληνικό Wordle

Παίξε δωρεάν το Ελληνικό Wordle


Πιθανώς να έχεις δει το δημοφιλές παιxνίδι Wordle που γίνεται χαμός αυτές τις ημέρες σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και το άρθρο που γράψαμε. Σ' αυτό πρέπει να μαντέψεις μια αγγλική λέξη πέντε γραμμάτων σε έξι προσπάθειες. Σε κάθε προσπάθεια το παιχνίδι μάς λέει αν ένα γράμμα που μαντέψαμε υπάρχει στη λέξη και αν είναι στη σωστή θέση. (Αν δώσουμε μια άγνωστη λέξη το παιχνίδι δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε)
Ο Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής τεχνολογίας λογισμικού και όχι μόνο, έδρασε πολύ γρήγορα και πιστεύοντας ο ίδιος πως πρέπει αυτό το παιχνίδι να υπάρχει και για ελληνικές λέξεις, πήρε την έτοιμη υλοποίηση του παιχνιδιού της ταλαντούχας Katherine Peterson και την προσάρμοσε στα ελληνικά. 

• Μπορείς να παίξεις το παιχνίδι από εδώ: Word Master (Το ελληνικό Wordle) 


Το Word Master είναι Web based παιχνίδι, δηλαδή παίζεται μέσω ιστοσελίδας και δεν χρειάζεται να κατεβάσουμε κάτι στο υπολογιστή ή το κινητό μας.

Όπως αναφέρει ο Διομήδης Σπινέλλης στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook:

«Για την υλοποίηση μετέτρεψα στα ελληνικά μια λίστα επιτρεπτών λέξεων και μια λίστα από λέξεις που καλούμαστε να μαντέψουμε. Η (μικρή) αυτή συνεισφορά μου βασίστηκε σε δυο ακόμα πυλώνες. Για τη δημιουργία των επιτρεπτών λέξεων χρησιμοποίησα το ελληνικό λεξικό ορθογραφικού ελέγχου που ξεκίνησε το 1999 ως πτυχιακή εργασία δυο φοιτητών μου που επέβλεψα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. (Σήμερα έχει υιοθετηθεί σε πολύ εξελιγμένη μορφή από τα περισσότερα προγράμματα λογισμικού ανοιχτού κώδικα, όπως το Libre Office και το Firefox). 

Επίσης, αποφάσισα η λίστα ερωτήσεων να αποτελείται από τις πιο κοινές ελληνικές λέξεις. Για να τις βρω, ανέλυσα τη συχνότητα όλων των λέξεων στο σώμα κειμένου της ελληνικής Βικιπαίδειας που είναι επίσης ελεύθερα διαθέσιμο. Αν έχετε την περιέργεια, ανάμεσα στα 10,6 εκατομμύρια λέξεις πέντε γραμμάτων που εμφανίζονται στα ελληνικά λήμματα οι τρεις πιο συχνές είναι οι εξής:  ΕΙΝΑΙ, ΟΝΟΜΑ, ΟΠΟΙΑ.»


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram