Τι είναι αυτό που υπερθερμαίνει τον πλανήτη μας;

Κλιματική αλλαγή


Ας βάλουμε ένα τέλος στις θεωρίες συνομωσίας περί αλλόκοτων σεναρίων για το πως υπερθερμαίνεται η ΓΗ και να πούμε τα πράγματα ως έχουν και με επιστημονικότητα να απαντήσουμε στους συνομωσιολόγους! 

Τελικά, τι είναι αυτό που υπερθερμαίνει τον πλανήτη μας

Είναι η περιστροφή της Γης;
Είναι ο Ήλιος;
Είναι τα ηφαίστεια;
Είναι ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων;

Αν δεν είναι τα στοιχεία της φύσης,

μήπως είναι η αποψίλωση των δασών;
η ρύπανση από το τροποσφαιρικό όζον;
η ρύπανση από αεροζόλ;

Όχι, στη πραγματικότητα είναι τα αέρια του θερμοκηπίου.

Δες και μόνος σου

Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι περίπου είκοσι (20). Τα σημαντικότερα είναι οι υδρατμοί (H2O), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4), το υποξείδιο του αζώτου (N2O), οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs) και το τροποσφαιρικό όζον (O3). Κάθε μεταβολή στις συγκεντρώσεις αυτών των αεριών, διαταράσσει το ενεργειακό ισοζύγιο, προκαλεί μεταβολή της θερμοκρασίας και ως εκ τούτου κλιματικές αλλαγές. 

Οι υδρατμοί, αν και απορροφούν το 65% της υπέρυθρης ακτινοβολίας, δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί άμεσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αντίθετα, οι συγκεντρώσεις των υπόλοιπων αερίων έχουν μεταβληθεί σημαντικά με σημαντικότερη τη μεταβολή του CO2, καθώς αποτελεί αέριο που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα με την καύση του πετρελαίου, του κάρβουνου και άλλων ορυκτών καυσίμων.

Το κείμενο, συνοδεύεται από ένα μικρό βίντεο που θα βρείτε κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί: Βίντεο για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Επιπλέον, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι εάν συνεχίσουν να λιώνουν οι πάγοι, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί κατά πολύ με αποτέλεσμα νησιά και πόλεις να βυθιστούν κάτω από το νερό. Οι πόλεις που θα βυθιστούν κάτω από το νερό είναι:

Το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Βενετία, η Κοπεγχάγη, η Στοκχόλμη και πολλές ακόμη, όπως επίσης πάρα πολλά μικρά και μεγάλα νησιά. Ο χάρτης της Γης μας δεν θα είναι πλέον ποτέ όπως τον ξέρουμε.

Ο καθηγητής Eric Larour ανέφερε ότι η βαρύτητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Εξηγεί ότι οι επιφάνειες πάγου είναι τεράστιες μάζες που ασκούν έλξη στον ωκεανό  και όταν οι πάγοι συρρικνώνονται, αυτή η έλξη μειώνεται και έτσι η θάλασσα απομακρύνεται από τις μάζες. 

Επίσης ένας άλλος παράγοντας για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι η περιστροφή της Γης, αφού όταν επιστρέφεται οι μάζες του πάγου αλλάζουν θέση με αποτέλεσμα να αναδιανέμεται το νερό στη Γη.

Από το λιώσιμο των πάγων θα επηρεαστεί και η Ελλάδα. Τα περισσότερα μικρά νησιά και πολλές πόλεις της Ελλάδας θα βυθιστούν κάτω από το νερό της θάλασσας. Στο παρελθόν θα ανήκει η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Δυτική Πελοπόννησος, η Αττική και η Στερεά Ελλάδα.

Πηγές Κειμένου: CosmosEduThess και Wikipedia

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram