[Τι σημαίνει]: Self-hosted εφαρμογή

Τι είναι το self-hosting;

Στις εφαρμογές ιστού και στις υπηρεσίες cloud, το Self-Hosting ή αυτο-φιλοξενία στα ελληνικά αναφέρεται σε λογισμικό που εγκαθίσταται και συντηρείται από τους χρήστες σε έναν διακομιστή ή και στο δίκτυο του. 

Για ποιους λόγους να επιλέξω το self-hosting;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να προτιμήσουμε την αυτο-φιλοξενία έναντι της χρήσης εφαρμογών ιστού που φιλοξενούνται από εταιρείες. 

Αρχικά είμαστε σε θέση ελέγχουμε τα δικά μας δεδομένα. Οι παραβιάσεις δεδομένων συμβαίνουν συνεχώς αυτές τις μέρες και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς μια εταιρεία σχεδιάζει να επωφεληθεί από τα δεδομένα μας. 

Επιπρόσθετα μπορούμε να έχουμε πολλές υπηρεσίες μαζί ταυτόχρονα. Μπορούμε να έχουμε τον δικό μας mail server, να διατηρούμε τους σελιδοδείκτες μας, να φιλοξενούμε ένα blog ή μια ιστοσελίδα, να συγχρονίζουμε τα αρχεία μας στο cloud και πολλά άλλα.

Ποια είναι η διαφορά του self-hosting από την χρήση μιας εφαρμογής ως υπηρεσία (SaaS);

Μια φιλοξενούμενη υπηρεσία ή ένας ιστότοπος είναι σαν μια ενοικίαση σπιτιού. Έχουμε ένα σπίτι για να στεγάσουμε τα υπάρχοντά μας, αλλά δεν μας ανήκει η γη ή το κτίριο. Το να έχουμε έναν αυτο-φιλοξενούμενο ιστότοπο ή υπηρεσία είναι σαν να έχουμε το δικό μας σπίτι. Κάθε κομμάτι του ανήκει σε εμάς.

Εάν θέλουμε περισσότερη ελευθερία και έλεγχο της πνευματικής μας ιδιοκτησίας και των δεδομένων μας τότε οι αυτο-φιλοξενούμενες υπηρεσίες και εφαρμογές είναι μονόδρομος.

Συντάκτης του άρθρου: Άγγελος Χουβαρδάς

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram