PrivacyTests - Δες ποιοι browsers διαρρέουν προσωπικά δεδομένα

PrivacyTests - Δες ποιοι browsers διαρρέουν προσωπικά δεδομένα


Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης (Browsers) διαρρέουν τα προσωπικά μας δεδομένα στο διαδίκτυο αλλά και το ιστορικό περιήγησής μας. Ορισμένα από αυτά όμως, είναι πιο επιρρεπή από κάποια άλλα. 

Στην παραπάνω διαπίστωση, έρχεται η σελίδα PrivacyTests που ως στόχο έχει να μας διαφωτίσει όσο αναφορά τα δεδομένα που διαρρέει κάθε browser και ποιοι είναι αυτοί που προσφέρουν την καλύτερη προστασία.

Το PrivacyTests.org είναι μια πρωτοβουλία ανοικτού κώδικα που υποβάλλει δημοφιλή προγράμματα περιήγησης σε μια σειρά από αυτοματοποιημένες δοκιμές. Αυτές οι δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν τις ιδιότητες απορρήτου των browsers με αμερόληπτο τρόπο. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δημοσιοποιούνται για να βοηθήσουν τους χρήστες να κάνουν μια τεκμηριωμένη επιλογή σχετικά με το ποιο πρόγραμμα περιήγησης να χρησιμοποιήσουν και όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι δημιουργοί, για να ενθαρρύνουν τους ίδιους κατασκευαστές να διορθώσουν τις διαρροές προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Κάθε έλεγχος εξετάζει κατά πόσον το πρόγραμμα περιήγησης μάς προστατεύει από ένα συγκεκριμένο είδος διαρροής δεδομένων. Για κάθε όρο που χρησιμοποιείται από τη σελίδα, υπάρχει επεξήγηση για να καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται. Φυσικά, είναι όλα στην αγγλική γλώσσα. 

Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές παρουσιάζονται σε έναν ενοποιημένο πίνακα για όλα τα προγράμματα περιήγησης. Σε αυτόν τον πίνακα, όταν ένας browser προστατεύει τους χρήστες από μια συγκεκριμένη διαρροή δεδομένων, φαίνεται με πράσινο χρώμα, αλλά εάν διαρρέει δεδομένα χρηστών, λαμβάνει το κόκκινο. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχουν διαφορετικά tabs για δοκιμές σε Desktop Browser, Mobile browsers (Androi, iOS) αλλά και δοκιμές σε browsers που εκτελούνται σε private mode. 

Τέλος, όπως αναφέρεται από τους δημιουργούς της online πλατφόρμας, οι δοκιμές εκτελούνται σε τακτική βάση. 

• Επισκέψου την πλατφόρμα: PrivacyTests.org


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram