APO Equalizer & Peace Interface - Δωρεάν εφαρμογές για να έχεις τη μέγιστη απόδοση ήχου

APO Equalizer & Peace Interface - Δωρεάν εφαρμογές για να έχεις τη μέγιστη απόδοση ήχου

Μία από τις πιο χρήσιμες και δωρεάν εφαρμογές για κάποιον που θέλει να πάρει τη μέγιστη απόδοση από τα ακουστικά του ώστε να προχωρήσει στο στάδιο του Mixing/Mastering ενός κομματιού που έχει δημιουργήσει ή για κάποιον που ενδιαφέρεται για Hi-Fi ήχο, είναι το APO Equalizer.

Το APO Equalizer είναι ένας παραμετρικός γραφικός ισοσταθμιστής ανοιχτού κώδικα για συσκευές που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Windows. Αναπτύχθηκε από τον Jonas Thedering και σε συνδυασμό με το Peace Interface (του Peter Verbeek), μας βοηθούν στη ρύθμιση τον ισοσταθμιστή του ήχου στον υπολογιστή μας για να πάρουμε όσο το δυνατόν πιο «Flat» σήμα.

Τι σημαίνει Flat σήμα με λίγες λέξεις: Τα περισσότερα ακουστικά, ιδιαίτερα Low budget αλλά και Commercial, μας δίνουν κατά κύριο λόγο «χρωματισμένο ήχο», δηλαδή ανεβασμένα μπάσα και ψηλά ενώ «θάβουν» τα μεσαία. Το λεγόμενο και ως V-Shape. Το V-Shape χρησιμοποιείται ευρέος για τον απλό λόγο ότι είναι ελκυστικό στα αυτιά του μέσου καταναλωτή.

APO Equalizer & Peace Interface - Δωρεάν εφαρμογές για να έχεις τη μέγιστη απόδοση ήχου στα ακουστικά σου



Με τη βοήθεια του APO μπορούμε να «καταπολεμήσουμε» αυτό το σήμα και με απλές λέξεις, να το φέρουμε «στα ίσια».

APO Equalizer & Peace Interface - Δωρεάν εφαρμογές για να έχεις τη μέγιστη απόδοση ήχου στα ακουστικά σου


Το ανθρώπινο αυτί λαμβάνει ήχους από 20 εώς 20.000 ΗΖ, όπου 20 εώς 250hz, αυτό που λέμε Μπάσο, 250-2000hz δηλαδή τα Μεσαία και 2000 έως 20.000hz τα Ψηλά.


APO Equalizer & Peace Interface - Δωρεάν εφαρμογές για να έχεις τη μέγιστη απόδοση ήχου στα ακουστικά σου


Γιατί είναι σημαντικό να φέρουμε τον ήχο σε ένα Flat επίπεδο;

Κάθε ηχείο ή ακουστικό έχει τον δικό του «χρωματισμό» (ρύθμιση ισοσταθμιστή). Όταν δημιουργούμε ένα τραγούδι/beat κατά τη διάρκεια της μίξης, θέλουμε τον ήχο όσο πιο επίπεδο γίνεται, ώστε όλες οι λεπτομέρειες να μπορούν να αναδειχθούν στα αυτιά μας (μπάσα, φωνητικά, drums κλπ), και να μην έχουμε έναν ήχο ο οποίος ναι μεν στα δικά μας αυτιά με τα δικά μας ακουστικά ακούγεται πολύ καλός αλλά σε ένα διαφορετικό σύστημα (ηχεία, άλλου τύπου ακουστικά κ.ο.κ.) ακούγεται εντελώς διαφορετικός.


APO Equalizer & Peace Interface - Δωρεάν εφαρμογές για να έχεις τη μέγιστη απόδοση ήχου στα ακουστικά σου


Το Equalizer APO σε συνδυασμό με το Peace Interface κάνει αυτή την αλλαγή παιχνίδι ακόμα και σε κάποιον που απλά θέλει να δοκιμάσει πως πραγματικά ακούγεται ένα flat σήμα ήχου.

Εγκατάσταση εφαρμογών

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε αρχικά το Equalizer APO, και στη συνέχεια το Peace Interface.

Αφού τα εγκαταστήσουμε και κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή μας είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε το πρόγραμμα.
Εκεί μπορούμε - αν είμαστε προχωρημένοι - να αρχίσουμε την παραμετροποίηση του ήχου με το αυτί ή εναλλακτικά (και πολύ πιο λογικά) να πάρουμε τη βοήθεια των Presets για τα δικά μας ακουστικά και με μερικά κλικ να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Υπάρχει ένα τεράστιο database με χιλιάδες presets για ακουστικά, με περιοχή τιμών από 5 εώς 50 χιλιάδες ευρώ (ναι, υπάρχουν τόσο ακριβά ακουστικά!) το οποίο έχει δημιουργηθεί από το community που χρησιμοποιεί το Equalizer APO.

Έτοιμα presets χωρίς καμία δουλειά από πλευρά μας

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις το παρακάτω link: https://github.com/jaakkopasanen/AutoEq/tree/master/results να βρεις τα δικά σου ακουστικά ανάμεσα στις χιλιάδες που υπάρχουν και να περάσεις το preset απ'ευθείας στο πρόγραμμα χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη ρύθμιση από σένα.

κάθε φάκελος εντός της σελίδας έχει και άλλα μοντέλα ακουστικών, αν δεν βρίσκεις τα δικά σου π.χ. στον Crinacle μπορείς να δεις στον innerfidelity κ.ο.κ.

Για αναλυτικότερη επεξήγηση μπορεί κανείς να βρει αρκετά tutorials και στο Youtube όπου εξηγούν την εγκατάσταση αλλά και τον τρόπο που μπορούν να περαστούν τα presets.

Μερικά παραδείγματα (στα αγγλικά): 


Συντάκτης του άρθρου: Στέλιος Μπεκιαρούδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram