LEO Labs - Απεικόνιση δορυφόρων και διαστημικών σκουπιδιών γύρω από τη Γη

Όλοι οι δορυφόροι που κυκλοφορούν γύρω από τη Γη


Είναι αρκετά μαγευτικό να βλέπουμε τόσους πολλούς δορυφόρους σε τροχιά σε όλο τον κόσμο.

Το LEO (Low Earth Orbit) Labs είναι μια πλατφόρμα χαρτογράφησης των δορυφόρων σε τροχιά. Ο ιστότοπος παρέχει μια διαδραστική απεικόνιση και μπορούμε να δούμε ακόμη και το τεράστιο δίκτυο των δορυφόρων Starlink της SpaceX.

σ.σ: Η LeoLabs, που ιδρύθηκε το 2016, με έδρα το Menlo Park της Καλιφόρνια, είναι μια εταιρεία που εντυπωσιάζει. Έχουν κατασκευάσει και συνεχίζουν να επεκτείνουν ένα δίκτυο επίγειων ραντάρ σε όλο τον κόσμο για να παρακολουθούν τους χιλιάδες λειτουργικούς δορυφόρους, τους διαλυμένους δορυφόρους, τα χρησιμοποιημένα σώματα πυραύλων και τα συντρίμμια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. 

Η τεχνολογία των ραντάρ τους δεν είναι μόνο πρωτοποριακή, αλλά έχουν δημιουργήσει μια θεαματική, αν όχι λίγο τρομακτική, ψηφιακή απεικόνιση της κίνησης στο διάστημα, η οποία είναι ελεύθερη για το κοινό να την εξερευνήσει.

Μπορείς να δεις την τεράστια ποσότητα δορυφόρων -και όχι μόνο- που κινούνται πάνω από τα κεφάλια μας και ίσως εκπλαγείς! Για την καλύτερη κατανόηση αυτών που βλέπουμε στον τρισδιάστατο χάρτη, υπάρχει χρωματική απεικόνιση των αντικειμένων, όπου με πράσινο βλέπουμε τους ενεργούς δορυφόρους (Payloads), με κίτρινο τα κουφάρια πυραύλων παλαιότερων εκτοξεύσεων και με κόκκινο τα συντρίμμια.

Κατασκευαστής: LeoLabs Inc.
Πηγή: platform.leolabs.space
Συντάκτης του άρθρου: Άγγελος Χουβαρδάς


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram