Mastodon - Το αποκεντρωμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που κερδίζει συνεχώς έδαφος

Αποκεντρωμένο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης Mastodon

Αν το Facebook και το Twitter είναι πολύ mainstream για τα δικά σου γούστα ή απλά τα έχεις βαρεθεί, τότε σου έχουμε τη λύση. Το Mastodon είναι ένα ιδιαίτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο ξεχωρίζει για κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
 
Αρχικά, το Mastodon είναι ανοικτού κώδικα, κάτι που σημαίνει πως μπορείς να είσαι πιο ήσυχος για τα δεδομένα που μοιράζεσαι, αλλά και το πως η εφαρμογή καταγράφει τη συμπεριφορά σου ως χρήστης. Ταυτόχρονα, είναι αποκεντρωμένο, δηλαδή δεν υπάρχει ένας server, μία ιστοσελίδα που όλοι συνδέονται σε αυτή. Αντίθετα, κάθε κοινότητα μπορεί να έχει το δικό της server, ο οποίος θα καθορίζει τις δικές του πολιτικές αλλά και το αν τα μέλη της κοινότητας θα αλληλεπιδρούν με μέλη άλλων κοινοτήτων. Οι κοινότητες μπορούν να έχουν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα (π.χ. Ταινίες, Βιβλία, Προγραμματισμός) ή με γεωγραφικά κριτήρια (π.χ. Ευρώπη, ΗΠΑ)


Φυσικά, πέρα από αυτές τις ιδιαιτερότητες και ότι δεν υπάρχουν καθόλου διαφημίσεις το Mastodon σου παρέχει και ότι έχεις συνηθίσει στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Αφού φτιάξεις το προφίλ σου μπορείς να μοιραστείς εικόνες, βίντεο, GIF, κείμενα ως 500 χαρακτήρες αλλά και συνδέσμους. Όπως είναι λογικό, έχεις την επιλογή να εμφανίζεις τα ποστ σου εκεί που θέλεις: στους ακολούθους σου, στα μέλη μίας κοινότητας ή ακόμη και σε όλο τον κόσμο. Όλες οι αναρτήσεις εμφανίζονται με απόλυτη χρονολογική σειρά, χωρίς καμία προώθηση ή οτιδήποτε άλλο να παρεμβαίνει σε αυτή! Τέλος, υπάρχουν οι εφαρμογές του Mastodon για Android και iOS ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση από smartphone και tablet.

Αν έχεις ήδη ψηθεί δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις και που ξέρεις, ίσως είναι το επόμενο Twitter ή Facebook!

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: mastodon.social

Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram