«Το Μυστήριο της Ζωής» - Δωρεάν βιβλίο για την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής στη Γη

«Το Μυστήριο της Ζωής» - Δωρεάν βιβλίο για την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής στη Γη

Ένα ακόμα δωρεάν εκπληκτικό βιβλίο από το Πλανητάριο του ιδρύματος Ευγενίδου, σε επιμέλεια του Διονύση Σιμόπουλου και του Αλέξη Δεληβοριά, με τίτλο «Το Μυστήριο της Ζωής», είναι αφιερωμένο στις διάφορες πτυχές του προαιώνιου ερωτήματος του ανθρώπου για το αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν. Το βιβλίο, πραγματεύεται την εμφάνιση της ζωής στη Γη και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου οδηγώντας στην εντυπωσιακή ποικιλομορφία όλων των μορφών ζωής του πλανήτη μας. 

Δανειζόμενοι ένα κείμενο από το συγκεκριμένο βιβλίο, του αείμνηστου Διονύση Σιμόπουλου, (ήταν επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση), ο οποίος έγραψε για την εξέλιξη της ζωής στη Γη:

Μία από τις διάφορες θεωρίες που υπάρχουν για τη δημιουργία της ζωής στη Γη υποστηρίζει ότι η ζωή προήλθε από τα σκουπίδια που άφησαν πίσω τους κάποιοι εξωγήινοι επισκέπτες του πλανήτη μας!
Τέτοιου είδους θεωρίες όμως αποφεύγουν το βασικό ερώτημα της προέλευσης της ζωής μεταφέροντας απλώς το πρόβλημα σε κάποιον άλλον πλανήτη. Γιατί μ’ ένα τέτοιο σκεπτικό, το ερώτημα παραμένει: «Από πού προήλθαν και πώς δημιουργήθηκαν αυτοί οι εξωγήινοι»;

Η συνταγή, πάντως, της ζωής στη Γη είναι πολύ απλή: άνθρακας, οξυγόνο, άζωτο και υδρογόνο, με λίγο φώσφορο, σίδηρο, κάλιο και νάτριο για ποικιλία.
Η πολυπλοκότητά της, όμως, βασίζεται στον άπειρο σχεδόν αριθμό των συνδυασμών που σχηματίζουν μεταξύ τους τα απλά αυτά στοιχεία, ακριβώς όπως τα 24 γράμματα της αλφαβήτου σχηματίζουν την ατέλειωτη λιτανεία των κειμένων της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, λόγω της δομής που έχουν, τα άτομα των χημικών στοιχείων μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους σχετικά εύκολα.
Το άτομο του άνθρακα, μάλιστα, έχει αποδειχθεί το πιο επιδέξιο απ’ όλα, γιατί μπορεί να συνδυαστεί όχι μόνο με άτομα διαφόρων άλλων χημικών στοιχείων, αλλά και με άλλα άτομα άνθρακα σε μια ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία συνδυασμών.

Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο και η ζωή που γνωρίζουμε πάνω στη Γη βασίζεται στον άνθρακα.

Προσωπικά, αυτό το κείμενο το αγάπησα διότι σε λίγες γραμμές, απαντά απλά και κατανοητά για την εξέλιξη της ζωής στη ΓΗ και ταυτόχρονα είναι μια απάντηση σε έναν φίλο μου όταν με ρώτησε «όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα που υπάρχουν στη φύση, είναι δύσκολο να δημιουργήθηκαν από μόνα τους. Άρα υπάρχει κάποιος δημιουργός, έτσι δεν είναι;»  ...μα φυσικά δεν είναι έτσι!


Είδος αρχείου
: PDF
Μέγεθος: 5.44 MB
Σελίδες: 54
Επιμέλεια: Διονύσης Σιμόπουλος, Αλέξης Δελοβοριάς
Πηγή: eef.edu.gr
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram