[How to] Πώς αφαιρούμε ανεπιθύμητα αρχεία από τον υπολογιστή μας

Αφαίρεση ανεπιθύμητων αρχείων από τον υπολογιστή μας


Το σύστημά μας γεμίζει συνεχώς με αρχεία που πιάνουν χώρο και δεν έχουν πλέον χρησιμότητα. Επιπλέον, με τον καιρό, επιβραδύνεται ο υπολογιστής και γίνεται πιο δύσχρηστος αν δε λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Σε υπολογιστές με λίγο αποθηκευτικό χώρο ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε προβλήματα λόγω έλλειψης χώρου. Έχουμε παρουσιάσει πληθώρα εφαρμογών αφαίρεσης τέτοιων αρχείων όπως το DiskSavvy, το Wise Disk Cleaner και άλλα.

Αυτή τη φορά θα προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε τον υπολογιστή μας από ανεπιθύμητα αρχεία, δωρεάν και χωρίς εγκατάσταση νέου λογισμικού.

Οι διαφορετικοί τύποι ανεπιθύμητων αρχείων
Πολλά προγράμματα δημιουργούν τα δικά τους σκουπίδια. Το ίδιο κάνουν και τα Windows. Παρακάτω θα δούμε ποιοι είναι οι συνήθεις τύποι ανεπιθύμητων αρχείων που έχουν τα περισσότερα συστήματα.
  • Αρχεία στον Κάδο Ανακύκλωσης. Τα αρχεία που διαγράψαμε πάνε στον Κάδο Ανακύκλωσης. Είναι πιθανότατα περιττά αλλά παραμένουν στο φάκελο, μερικές φορές απαιτώντας αρκετά gigabyte αποθήκευσης.
  • Προσωρινά αρχεία των Windows. Αυτά είναι ανεπιθύμητα αρχεία των οποίων η χρήση είναι προσωρινή και καθίστανται περιττά μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα εργασία.
  • Υπολείμματα λογισμικού Windows και τρίτων κατασκευαστών. Όταν απεγκαθιστούμε ένα πρόγραμμα, δε διαγράφονται όλα τα αρχεία που σχετίζονται με το λογισμικό. Αυτό μπορεί συχνά να έρχεται σε διένεξη με άλλα προγράμματα με τα οποία προσπαθούμε να εργαστούμε.
  • Λήψεις. Ο φάκελος λήψεων συνήθως καταλαμβάνει ένα καλό κομμάτι του αποθηκευτικού μας χώρου. Συνήθως, περιέχει ανεπιθύμητα προγράμματα εγκατάστασης, εικόνες, βίντεο και άλλα περιττά έγγραφα που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.

Μέθοδος 1: η χειροκίνητη
Αυτός είναι ο κλασικός, παλαιός τρόπος να καθαρίσουμε το σύστημα μας. Για τις λήψεις αρκεί απλά να διαγράψουμε όλο το περιεχόμενο του φακέλου ή ό,τι δε χρειαζόμαστε. Κερδίζουμε χώρο έτσι; Οχι! Απλά καταλήγουν στον Κάδο Ανακύκλωσης.

  • Αδειάζουμε τον Κάδο Ανακύκλωσης για να ελευθερώσουμε χώρο
Ευτυχώς, ο καθαρισμός του Κάδου Ανακύκλωσης είναι εύκολος. Έχουμε την επιλογή να διαγράψουμε μόνιμα μεμονωμένα αρχεία ή να τα σβήσουμε όλα.
  • Ανοίγουμε τον Κάδο Ανακύκλωσης από την επιφάνεια εργασίας.
  • Μεταβαίνουμε στα διαγραμμένα αρχεία. Εάν θέλουμε να επαναφέρουμε κάποιο, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε Επαναφορά.
  • Για να τα διαγράψουμε όλα, κάνουμε δεξί κλικ μέσα στο φάκελο και επιλέγουμε Άδειασμα Κάδου Ανακύκλωσης.
Μπορούμε επίσης να εκτελέσουμε αυτήν την ενέργεια από την επιφάνεια εργασίας. Κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση του Κάδου Ανακύκλωσης και επιλέγουμε Άδειασμα Κάδου Ανακύκλωσης. Κάνουμε κλικ στο Ναι για να επιβεβαιώσουμε την ενέργεια.

  • Διαγραφή προσωρινών και ανεπιθύμητων αρχείων από τον φάκελο Temp
Πατάμε Win + R για να ανοίξουμε το Run (εκτέλεση).
Πληκτρολογούμε %temp% και κάνουμε κλικ στο OK.
Στον προσωρινό φάκελο, πατάμε Ctrl + A για να επιλέξουμε όλα τα αρχεία και πατάμε Διαγραφή. Κάνουμε κλικ στο Παράλειψη για οποιοδήποτε αρχείο φαίνεται να χρησιμοποιείται.

Μέθοδος 2: η αυτόματη
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ενσωματωμένο εργαλείο των Windows με την ονομασία Disk Cleanup Tool, μια εύκολη και δωρεάν λύση για τον καθαρισμό ανεπιθύμητων αρχείων από τον υπολογιστή μας. Το συγκεκριμένο λογισμικό, σαρώνει και υπολογίζει πόσο χώρο μπορούμε να ελευθερώσουμε στην επιλεγμένη μονάδα δίσκου.

  • Στη γραμμή αναζήτησης των Windows, πληκτρολογούμε Εκκαθάριση δίσκου (ή  Disk Cleanup αν είναι τα Windows στα αγγλικά) και πατάμε enter για να εκκινήσουμε το πρόγραμμα.
  • Επιλέγουμε τη μονάδα δίσκου που θέλουμε να καθαρίσουμε και κάνουμε κλικ στο OK. Θα σαρώσει την επιλεγμένη μονάδα δίσκου για ανεπιθύμητα αρχεία από πολλές και συνήθεις πηγές.
  • Στη συνέχεια, το εργαλείο θα εμφανίσει στην οθόνη πόσο χώρο μπορούμε να ελευθερώσουμε διαγράφοντας διάφορα ανεπιθύμητα αρχεία.
  • Τσεκάρουμε το κουτάκι για να επιλέξουμε τον τύπο αρχείου που θέλουμε να καθαρίσουμε. Για να δούμε ποια αρχεία θα αφαιρεθούν ακριβώς, κάνουμε κλικ στην επιλογή Προβολή αρχείων.
  • Κάνουμε κλικ στο Εκκαθάριση αρχείων συστήματος για να προβάλουμε επιπροσθέτως τα προσωρινά αρχεία εγκατάστασης των Windows και τα πακέτα προγραμμάτων οδήγησης συσκευών. Πατάμε στο OK για να αφαιρέσουμε τα ανεπιθύμητα αρχεία. Επιλέγουμε Διαγραφή αρχείων για να επιβεβαιώσουμε την ενέργεια.
  • ΔΕΝ επιλέγουμε το κουτάκι Μικρογραφία. Η κατάργηση της προσωρινής μνήμης μικρογραφιών μπορεί να ελευθερώσει μερικά megabyte αποθηκευτικού χώρου. Ωστόσο, το σύστημα θα πρέπει να τα αναπαράγει όταν ψάχνουμε για ένα αρχείο, κάτι που θα επιβραδύνει τον υπολογιστή μας.

Συντάκτης του άρθρου: Νικόλαος Κορμπέτης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram