Δωρεάν βιβλίο: «Το Μανιφέστο του Κοινού Κτήματος»

Το μανιφέστο του κοινού κτήματος - Public Domain

 
Από την εισαγωγή του βιβλίου:

Το Κοινό Κτήμα, όπως το αντιλαμβανόμαστε, είναι ο πλούτος των δεδομένων που είναι απαλλαγμένος από τα εμπόδια πρόσβασης ή επαναχρησιμοποίησης, τα οποία συνήθως συνδέονται με την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, είτε επειδή είναι ελεύθερος από οποιαδήποτε προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, είτε επειδή οι κάτοχοι των δικαιωμάτων αποφάσισαν να καταργήσουν αυτά τα εμπόδια.
Είναι η βάση της αυτοκατανόησής μας, όπως εκφράζεται από την κοινή μας γνώση και πολιτισμό. Είναι η πρώτη ύλη από την οποία προέρχεται νέα γνώση και δημιουργούνται νέα πολιτιστικά έργα. Το να έχουμε ένα υγιές και ακμάζον Κοινό Κτήμα είναι απαραίτητο για την κοινωνική και οικονομική ευημερία των κοινωνιών μας.

Το βιβλίο αυτό, εκδόθηκε σε ψηφιακή μορφή τον Ιανουάριο του 2019 σε μετάφραση των Γιάννη Τσάκωνα και Γιάννη Φαρσάρη, και διανέμεται ελεύθερα στο διαδίκτυο υπό άδεια Κοινού Κτήματος από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη.
 
Είδος αρχείου: PDF
Μέγεθος: 594 KB
Σελίδες: 18
Συγγραφέας: COMMUNIA – Ευρωπαϊκό θεματικό δίκτυο για τα ψηφιακά Κοινά
Πηγή: openbook.gr
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης
 

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram