Τρεις σημαντικοί λόγοι για να επιλέξεις ελεύθερο και δωρεάν λογισμικό για την επιχείρησή σου

ελεύθερο λογισμικό δωρεάν για εταιρίες
 
Για τις επιχειρήσεις, το ελεύθερο λογισμικό μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση σε σχέση με το «εμπορικό» λογισμικό, το οποίο συχνά συνοδεύεται από υψηλά κόστη απόκτησης αλλά και χρήσης. Παρακάτω, βρίσκονται τρεις σημαντικοί λόγοι για τους οποίους μία επιχείρηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης ελεύθερου λογισμικού. Όσον αφορά συγκεκριμένες προτάσεις προγραμμάτων, στην ιστοσελίδα μας έχουμε εκατοντάδες προγράμματα ελεύθερου λογισμικού για διάφορες διαδικασίες.

Εξοικονόμηση κόστους:
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού και αυτό που τραβάει ευκολότερα την προσοχή των επιχειρηματιών είναι η εξοικονόμηση κόστους. Το «εμπορικό» λογισμικό μπορεί να είναι πολύ ακριβό, με τα τέλη αδειοδότησης και τα συνεχή έξοδα συντήρησης να αποτελούν βάσανο για επιχειρηματίες. Το ελεύθερο λογισμικό, από την άλλη πλευρά, μπορεί να εγκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί δωρεάν, χωρίς κανένα κόστος αδειοδότησης ή δέσμευση με κάποια εταιρία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους για τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Προσαρμοστικότητα και ευελιξία:
Το ελεύθερο λογισμικό είναι συχνά εύκολα προσαρμοζόμενο, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να τροποποιούν το λογισμικό ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Το παραπάνω μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για εταιρείες με συγκεκριμένες απαιτήσεις και ιδιαίτερες ανάγκες. Παράλληλα, το ελεύθερο λογισμικό είναι συνήθως διαθέσιμο σε διάφορες πλατφόρμες και λειτουργικά συστήματα και δε «κλειδώνει» τους επιχειρηματίες σε μία συγκεκριμένη πλατφόρμα ή λειτουργικό.

Υποστήριξη από την κοινότητα:
Τα περισσότερα project ελεύθερου λογισμικού έχουν ενεργές κοινότητες προγραμματιστών και χρηστών που συμμετέχουν στη βελτίωση του λογισμικού και στην παροχή υποστήριξης σε άλλους. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο πλεονέκτημα για επιχειρήσεις, καθώς τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν τη συλλογική γνώση και εμπειρία της κοινότητας, χωρίς κανένα κόστος. Επιπλέον, το λογισμικό που υποστηρίζεται από την κοινότητα ενημερώνεται πιο τακτικά, ενώ τα bugs και τα ζητήματα ασφαλείας αντιμετωπίζονται σχετικά γρήγορα, διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ενημερωμένο και ασφαλές λογισμικό

Είναι όμως όλα τέλεια;

Παρόλο που υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη χρήση ελεύθερου λογισμικού, υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα που πρέπει κάποιος να λάβει υπόψιν. Μία από τις κύριες ανησυχίες με το ελεύθερο λογισμικό είναι η έλλειψη εξειδικευμένης τεχνικής υποστήριξης που συνήθως παρέχεται με το εμπορικό λογισμικό, συχνά μέσω τρίτων εταιριών. Αν και υπάρχουν ενεργές κοινότητες χρηστών που μπορούν να παρέχουν βοήθεια και καθοδήγηση, οι επιχειρήσεις ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση στο ίδιο επίπεδο υποστήριξης που θα είχαν με ένα προϊόν που υποστηρίζεται από έναν προμηθευτή. Επιπλέον, ορισμένα ελεύθερα προγράμματα μπορεί να μην είναι συμβατά με άλλα «εμπορικά» προγράμματα που χρησιμοποιεί ήδη μια επιχείρηση.

Το ελεύθερο λογισμικό προσφέρει σημαντικά οφέλη και μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά, αρκεί να επιλεχθεί μετά από μελέτη και σκέψη.

Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal