[Οδηγός αγοράς]: Πως να διαλέξεις νέο πληκτρολόγιο;

Πως να διαλέξω πληκτρολόγιο

Ήρθε η ώρα να αγοράσεις νέο πληκτρολόγιο; Μην αγχώνεσαι! Παρακάτω θα βρεις όλα τα σημεία που πρέπει να εστιάσεις όταν ψάχνεις για αγορά νέου πληκτρολογίου.

Αναγνώρισε τις ανάγκες σου

Το πρώτο βήμα για την επιλογή ενός νέου πληκτρολογίου είναι να σκεφτείς τη χρήση που θα κάνεις. Χρειάζεσαι ένα πληκτρολόγιο για παιχνίδια, για δουλειά ή και για τα δύο; Προτιμάς ένα μηχανικό πληκτρολόγιο ή ένα πληκτρολόγιο με μεμβράνη; Ασύρματο ή Ενσύρματο; Χρειάζεστε επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως χειριστήρια πολυμέσων ή προγραμματιζόμενα πλήκτρα, RGB φωτισμό; Σημειώνοντας τις ανάγκες σου, μπορείς να περιορίσεις τις επιλογές σου και να βρεις πληκτρολόγιο ευκολότερα.

Ασύρματο ή ενσύρματο πληκτρολόγιο


Όταν ψάχνεις για νέο πληκτρολόγιο, θα πρέπει να αποφασίσεις αν θέλεις ασύρματο ή ενσύρματο. Τα ασύρματα πληκτρολόγια προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερα καλώδια στο γραφείο, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα συνδεσιμότητας, κάτι αποτρεπτικό για gamer και φυσικά απαιτούν μπαταρίες. Τα ενσύρματα πληκτρολόγια, από την άλλη πλευρά, προσφέρουν πιο αξιόπιστη συνδεσιμότητα και χαμηλό χρόνο καθυστέρησης, αλλά μπορεί να γεμίσουν το χώρο εργασίας σου με καλώδια.
 
Μηχανικά πληκτρολόγια έναντι πληκτρολογίων μεμβράνης

Μια από τις μεγαλύτερες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρεις όταν ψάχνεις για πληκτρολόγιο είναι αν θα επιλέξεις μηχανικό ή πληκτρολόγιο με μεμβράνη. Τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι πιο ευχάριστα στην αίσθηση και προσφέρουν καλύτερη εμπειρία πληκτρολόγησης, ενώ τα πληκτρολόγια μεμβράνης είναι πιο αθόρυβα και φθηνότερα.

Διάλεξες μηχανικό; Τώρα τι διακόπτη να επιλέξεις;

Αν καταλήξεις σε μηχανικό πληκτρολόγιο, θα πρέπει να επιλέξεις τον τύπο του διακόπτη (switch). Οι διαφορετικοί τύποι διακοπτών προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα απτικής ανάδρασης και ήχου, γι' αυτό φρόντισε να δοκιμάσεις διαφορετικούς τύπους διακοπτών πριν αποφασίσεις.

Διαφορετικά μεγέθη πληκτρολογίου

Τα πληκτρολόγια κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, όπως πλήρους μεγέθους, tenkeyless (TKL) και 65%. Τα πληκτρολόγια πλήρους μεγέθους διαθέτουν στο δεξί τμήμα τους ξεχωριστό χώρο για αριθμούς, ενώ τα πληκτρολόγια TKL δεν διαθέτουν. Από την άλλη τα πληκτρολόγια 65%, είναι ακόμη πιο μικρά σε μέγεθος, αφού δεν διαθέτουν ούτε ξεχωριστά βέλη κατεύθυνσης και function κουμπιά (F1-F12). Λάβε υπόψιν τη χρήση που θα κάνεις και το χώρο σου και επέλεξε ανάλογα.

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Πολλά πληκτρολόγια διαθέτουν επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως χειριστήρια πολυμέσων, προγραμματιζόμενα πλήκτρα, πλήκτρα με οπίσθιο φωτισμό ή RGB, μέχρι θύρες USB και ακουστικών. Σκέψου αν κάποια πρόσθετα χαρακτηριστικά είναι πραγματικά χρήσιμα για εσένα και μην «θαμπωθείς» από τυχόν άχρηστα για σένα χαρακτηριστικά.

Εξέτασε την εργονομία

Εάν περνάς πολύ χρόνο πληκτρολογώντας, εξέτασε την εργονομία του πληκτρολογίου. Αναζητήσετε πληκτρολόγια με εργονομικό σχεδιασμό που είναι άνετα στη χρήση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Διάβασε review

Πριν πάρεις μια τελική απόφαση, φρόντισε να διαβάσεις κριτικές από άλλους χρήστες ή κριτικούς προϊόντων τεχνολογίας, προσοχή βέβαια στις «διαφημίσεις». Οι κριτικές μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την απόδοση, την αντοχή και τη συνολική ποιότητα ενός πληκτρολογίου, πληροφορίες που δεν αποκτάς με την μελέτη των χαρακτηριστικών του.


Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal