K-3D - Δωρεάν και ανοικτού κώδικα λογισμικό για τη δημιουργία 3D αντικειμένων και Animation

Δωρεάν δημιουργία τρισδιάστατων γραφικών και κινουμένων σχεδίων

Το K-3D είναι ένα ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό τρισδιάστατης μοντελοποίησης και animation που προσφέρει μια σειρά από ισχυρές λειτουργίες για τη δημιουργία και τον χειρισμό τρισδιάστατων αντικειμένων. Ως κάποιος που έχει χρησιμοποιήσει διάφορα εργαλεία τρισδιάστατης μοντελοποίησης στο παρελθόν, εντυπωσιάστηκα αρκετά από τις δυνατότητες και την ευκολία χρήσης του K-3D.

Ένα από τα πράγματα που μου άρεσε πολύ στο K-3D είναι το περιβάλλον εργασίας του. Είναι καλά οργανωμένο και εύχρηστο, καθιστώντας εύκολη την έναρξη για τους αρχάριους. Επιπλέον, το λογισμικό παρέχει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και επιλογών για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών αρχέγονων μοντέλων, της μοντελοποίησης που βασίζεται σε spline και της μοντελοποίησης με βάση το πλέγμα (mesh).Το K-3D υποστηρίζει επίσης προηγμένα χαρακτηριστικά όπως η μοντελοποίηση NURBS, η οποία είναι χρήσιμη για τη δημιουργία λείών, σύνθετων σχημάτων.

Ένα άλλο σπουδαίο χαρακτηριστικό του K-3D είναι η υποστήριξη πολλών μορφότυπων, συμπεριλαμβανομένων κοινών μορφών όπως τα OBJ, STL και VRML. Αυτό καθιστά εύκολη την εισαγωγή και εξαγωγή μοντέλων από και προς άλλα αντίστοιχα λογισμικά. 

Ένας τομέας στον οποίο το K-3D θα μπορούσε να βελτιωθεί είναι η τεκμηρίωσή του. Ενώ υπάρχουν κάποιοι πόροι διαθέσιμοι στον ιστότοπο του K-3D, βρήκα ότι η τεκμηρίωση είναι κάπως φτωχή και όχι πάντα σαφής. Ενώ υπάρχει διαθέσιμη μια κοινότητα (forum) για υποστήριξη, θα ήταν καλό να υπάρχει πιο ολοκληρωμένη τεκμηρίωση μέσα στο ίδιο το λογισμικό. 

Βέβαια, φαίνεται ότι το project έχει σταματήσει να αναπτύσσεται εδώ και πολλά χρόνια, οπότε μάλλον θα μείνει όπως είναι! 

Ανακεφαλαιώνοντας, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα το K-3D σε όσους αναζητούν ένα ισχυρό, δωρεάν και ανοικτού κώδικα εργαλείο τρισδιάστατης μοντελοποίησης. Με το εύχρηστο περιβάλλον εργασίας, το ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών και την υποστήριξη πολλαπλών μορφών αρχείων, το K-3D είναι μια εξαιρετική επιλογή τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους χρήστες.

Έκδοση: 0.8.0.1
Μέγεθος: 78.5 MB
Λειτουργικό σύστημα: Windows, Mac
Κατασκευαστής: k-3d.org
Πηγή: sourceforge.net
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal