«Μακριά» - Δωρεάν βιβλίο του Λουίτζι Πιραντέλο μεταφρασμένο στα ελληνικά

Δωρεάν  διήγημα του Λουίτζι Πιραντέλο: «Μακριά»

Η Ιταλική νουβέλα του Λουίτζι Πιραντέλο με τίτλο «Μακριά» εκδόθηκε σε ψηφιακή μορφή τον Οκτώβριο του 2022 σε μετάφραση του Χρίστου Αλεξανδρίδη, επιμέλεια κειμένου της Λίτας Κοταρά και επιμέλεια έκδοσης του Γιάννη Φαρσάρη και διανέμεται ελεύθερα στο διαδίκτυο υπό την άδεια Creative Commons (BY-NC-ND) από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη

Απόσπασμα από το βιβλίο: 
Ο Κλην την κοίταζε κι εκείνες οι αγέρωχες ματιές της του φαινόταν πως φλέγονταν από πάθος για εκείνον: του άρεσε ο θυμός της· αλλά κάθε φορά που του ερχόταν να της δείξει τι ένιωθε ή να της εκμυστηρευτεί κάτι, του φαινόταν ότι έπεφτε επάνω σ’ έναν τοίχο και  σιωπούσε και χαμογελούσε, χωρίς να καταλαβαίνει ότι εκείνη η χαμογελαστή καλοσύνη του, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν θα μπορούσε να αρέσει στη Βενερίνα.

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα: 
Ο Λουίτζι Πιραντέλο ήταν Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος που γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1867 στο Αγκριτζέντο της Σικελίας. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της ιταλικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα και είναι περισσότερο γνωστός για τα καινοτόμα θεατρικά του έργα, τα οποία εξερευνούν τη φύση της αλήθειας και την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού.

Ο Πιραντέλο ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας τη δεκαετία του 1890, δημοσιεύοντας αρκετούς τόμους ποίησης και διηγημάτων. Ωστόσο, ήταν τα θεατρικά του έργα που του έφεραν διεθνή αναγνώριση. Είναι πιο γνωστός για έργα όπως τα "Έξι χαρακτήρες σε αναζήτηση ενός συγγραφέα", "Ερρίκος IV" και "Οι κανόνες του παιχνιδιού", τα οποία χρησιμοποιούν μεταφυσικές τεχνικές για να θολώσουν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης.

Εκτός από τα θεατρικά του έργα, ο Πιραντέλο έγραψε επίσης μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων τα "The Late Mattia Pascal" και "One, No One, and One Hundred Thousand", τα οποία επίσης διερευνούν θέματα ταυτότητας και τη φύση της πραγματικότητας.

Ο Πιραντέλο τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1934, μόλις ένα χρόνο πριν από το θάνατό του στις 10 Δεκεμβρίου 1936 στη Ρώμη. Τα έργα του συνεχίζουν να μελετώνται και να παίζονται σε όλο τον κόσμο και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη σύγχρονη λογοτεχνία και το θέατρο.

Είδος αρχείου: PDF, ePub, Kindle Mobi
Μέγεθος: 987 KB
Σελίδες: 75
Συγγραφέας: Λουίτζι Πιραντέλο
Μετάφραση: Χρίστος Αλεξανδρίδης
Πηγή: openbook.gr
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal