Χιλιάδες δίσκοι 78 στροφών έχουν ψηφιοποιηθεί και διανέμονται εντελώς δωρεάν για όλους

Άκουσε και κατέβασε εντελώς δωρεάν χιλιάδες δίσκους 78 στροφών

Το Great 78 Project είναι ένα κοινοτικό πρόγραμμα για τη διατήρηση, την έρευνα και την αναζήτηση δίσκων 78 στροφών. Υλοποιείται από την George Blood LP, έναν κορυφαίο αμερικάνικο φορέα αρχειακής διατήρησης ήχου και ταινιών. 

Μέσω λοιπόν αυτού του προγράμματος και σε συνεργασία με το Internet Archive, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 424.000 δίσκοι και έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμοι εντελώς δωρεάν για όλους. Υπάρχουν δίσκοι οι οποίοι έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι από το έτος 1898! Όπως αναφέρει η George Blood LP, από το 1898 έως και τη δεκαετία του 1950, υπολογίζεται ότι τρία εκατομμύρια δισκογραφικές πλάκες (~3 λεπτών) δημιουργήθηκαν σε δίσκους 78 στροφών (rpm).

Μάλιστα, εκτός από την ψηφιοποίηση του ήχου, φωτογραφίζεται και η ετικέτα του κάθε δίσκου, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η καταγραφή άλλων πληροφοριών και η διάσωσή τους σε βάση δεδομένων! Ανάμεσά τους θα βρεις και εκατοντάδες ελληνικούς δίσκους χρησιμοποιώντας το φιλτράρισμα ανά γλώσσα. 

Για την ιστορία, οι δίσκοι των 78 στροφών δεν κατασκευάζονταν (οι περισσότεροι) από βινύλιο αλλά από shellac, ένα υλικό που αποτελούνταν από μια πολύ σκληρή ρητίνη. Για δεκαετίες, οι δίσκοι 78 στροφών ήταν η πιο διαδεδομένη μέθοδος μεταφοράς ήχου (μουσικής), κυρίως στις ΗΠΑ, όπου από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου είχαν φτιαχτεί εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικοί δίσκοι!

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal