[Τι Σημαίνει]: Internet και ποια η διαφορά με το WWW

Διαφροά Ιντερνετ με World Wide Web

Το Internet αποτελεί ένα από τα πιο επαναστατικά τεχνολογικά επιτεύγματα της ανθρώπινης ιστορίας. Έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που ζούμε, επικοινωνούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε. Έχει ενώσει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλούν, τον πολιτισμό που έχουν, και παράλληλα έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις. 

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό να γράψω, είναι η απίστευτη ποσότητα πληροφοριών που είναι προσβάσιμη μέσω του internet. Από την πλοήγηση σε ιστοσελίδες και την αναζήτηση στις αντίστοιχες μηχανές όπως είναι η Google, Bing και άλλες, μέχρι την ανταλλαγή γνώσεων μέσω διαδικτυακών φόρουμ και κοινοτήτων, το Internet μας προσφέρει πληροφορίες για κάθε θέμα που μπορούμε να φανταστούμε. 

Επιπλέον, η δυνατότητα αναζήτησης και πρόσβασης σε ειδησεογραφία και νέα απ' όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο, έχει πάει την ενημέρωσή μας σε  άλλο επίπεδο.  

Ποια είναι η διαφορά του ίντερνετ από το World Wide Web (WWW)

Το internet και το World Wide Web (WWW) ή σκέτο Web, είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αν και συχνά συγχέονται οι όροι.

Το internet αναφέρεται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών που συνδέονται μεταξύ τους και ανταλλάσσουν δεδομένα με τη χρήση πρωτοκόλλων δικτύου (TCP/IP). Αποτελείται από διάφορες τεχνολογίες, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δορυφορικές συνδέσεις, οπτικές ίνες, ασύρματα δίκτυα και άλλα μέσα μετάδοσης δεδομένων. Το internet είναι η υποδομή (το Hardware) πάνω στην οποία λειτουργούν διάφορες υπηρεσίες, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι τηλεδιασκέψεις, τα αρχεία κοινής χρήσης και πολλά άλλα.

Από την άλλη πλευρά, το World Wide Web (WWW) αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο σύστημα πληροφοριών που είναι προσβάσιμο μέσω του internet. Το WWW περιλαμβάνει τις ιστοσελίδες, τα ηλεκτρονικά έγγραφα και τα συνδεδεμένα στοιχεία που μπορούν να περιέχονται σε αυτές. Το WWW χρησιμοποιεί ένα σύνολο πρωτοκόλλων, όπως το Hypertext Transfer Protocol (HTTP), για τη μεταφορά και την πρόσβαση στις ιστοσελίδες μέσω των περιηγητών (browsers).  Εν συντομία, το World Wide Web είναι μια εφαρμογή (software) που τρέχει στο Internet.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε, ότι το internet είναι η υποδομή που επιτρέπει την επικοινωνία και τη μεταφορά δεδομένων, ενώ το World Wide Web είναι ένα συγκεκριμένο σύστημα πληροφοριών που λειτουργεί πάνω σε αυτήν την υποδομή και προσφέρει πρόσβαση σε ιστοσελίδες και περιεχόμενο. Και για να το γράψω πιο απλά και «λαϊκά», το ίντερνετ αποτελεί ένα ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο και το WWW είναι το όχημα που κάνει τις μεταφορές πάνω σε αυτό. 

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal