Δωρεάν Βιβλίο: «Κοινή Λογική» - Τόμας Πέιν

Δωρεάν Βιβλίο: «Κοινή Λογική» - Τόμας Πέιν

Από την εισαγωγή του βιβλίου: 

Το δωρεάν βιβλίο με τίτλο η «Κοινή Λογική», επιλέχθηκε εμφανώς, ως ένα έργο αντισυστημικό και κλασσικό. Επίσης, επιλέχθηκε επειδή κρίνεται αναγκαίο να τονιστούν τα χαρακτηριστικά της Αμερικανικής Επανάστασης, αλλά και ως φόρος τιμής σε αυτή την τεράστια φυσιογνωμία με το όνομα Τόμας Πέιν, αξιοσέβαστη βιογραφία της οποίας δεν υπάρχει στα ελληνικά μέχρι σήμερα.

Στην Ευρώπη συνηθίζεται στις προοδευτικές ιστορικές ακολουθίες, μετά τον Διαφωτισμό να καταδεικνύεται η Γαλλική Επανάσταση, υπερπηδώντας το τι συνέβη στον αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Κι όμως, η αλήθεια είναι ότι στην άλλη μεριά του Ατλαντικού τόσο οι κοινωνικές αναταραχές, όσο και οι δομές οι οποίες τις προκάλεσαν, υπήρξαν συναρπαστικές. Σε μια εποχή που ακόμα και η έννοια της δημοκρατίας ήταν ταυτόσημη με κάθε τι το αρνητικό, οι άποικοι κατάφεραν να αποβάλλουν το ζυγό της μοναρχίας από πάνω τους, και το έκαναν αυτό έχοντας ως κοινή βάση τα δεινά τους και την επιθυμία τους να ζήσουν ανεξάρτητοι. 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η απόσχιση της Αμερικής από το Στέμμα ήταν μια επανάσταση χωρίς εθνικά φρονήματα. Ήταν ακόμα η προταξική εκείνη εποχή που η λέξη “πατριώτης” είχε διεθνιστικό χαρακτήρα, σημαίνοντας το αντίθετο του «αριστοκράτης», τον άνθρωπο που αρέσκεται στην ελευθερία. 

Λίγα λόγια από τον Κυριάκο Οικονομίδη για τον Τόμας Πέιν

Ο Thomas Paine ήταν ένας φιλόσοφος, συγγραφέας και αγωνιστής του 18ου αιώνα. Η προσωπικότητά του χαρακτηρίζεται από το έντονο πάθος για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Με το βιβλίο του «Κοινή Λογική», κατέγραψε τη φωνή της επανάστασης, υποστηρίζοντας με θάρρος την ανεξαρτησία των αποικιών της Αμερικής από τη Βρετανική Κυριαρχία. Ο Paine ήταν επίσης γνωστός για τον αγώνα του κατά της δουλείας και της ανισότητας, προωθώντας έναν ιδεαλιστικό κόσμο όπου η δικαιοσύνη και η ελευθερία θα επικρατούσαν για όλους τους ανθρώπους. Με το πνεύμα του επαναστάτη και τις ακέραιες πεποιθήσεις του, ο Thomas Paine αποτελεί ένα παράδειγμα σταθερότητας και αφοσίωσης στις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Είδος αρχείου: PDF
Μέγεθος:  658 KB
Σελίδες: 80
Συγγραφέας: Τόμας Πέιν
Εκδόσεις: Αβοκάντο 
Πηγή:avocado.squat.gr
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal