[Τι Σημαίνει]: Bloatware

Τι σημαίνει Bloatware

Το bloatware αναφέρεται σε λογισμικό που προεγκαθίσταται εργοστασιακά σε συσκευές όπως υπολογιστές, smartphones, tablets ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Πρόκειται για προγράμματα ή εφαρμογές που παρέχονται από τον κατασκευαστή της συσκευής και συχνά θεωρούνται περιττά ή μη χρήσιμα από τον τελικό χρήστη.

Ο όρος «bloatware» προέρχεται από την αγγλική λέξη «bloat», που σημαίνει πρήξιμο (δεν έχουν κι' άδικο). Το bloatware είναι συχνά προεγκατεστημένο στις συσκευές χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του χρήστη και μπορεί να περιέχει προγράμματα, εφαρμογές, παιχνίδια ή διάφορα άλλα στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα για τη βασική λειτουργία της συσκευής.

Οι κατασκευαστές συχνά προεγκαθιστούν το bloatware με σκοπό την προώθηση προϊόντων, υπηρεσιών ή συμφωνιών μεταξύ εταιριών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη χρηστικότητα της συσκευής, αύξηση του χώρου αποθήκευσης που καταλαμβάνει το λογισμικό και αυξημένη κατανάλωση πόρων όπως η μπαταρία και ο επεξεργαστής.

Οι χρήστες συχνά αντιμετωπίζουν το bloatware ως ενοχλητικό, καθώς δεν μπορούν να απεγκαταστήσουν εύκολα ή να απενεργοποιήσουν τις προεγκατεστημένες εφαρμογές. Αυτό μπορεί να τους περιορίζει σε θέματα χώρου, ιδιωτικότητας και απόδοσης.

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες εφαρμογές που επιτρέπουν την απεγκατάσταση του bloatware, όπως είναι το JunkCtrl που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο άρθρο: JunkCtrl - Διώχνουμε ανεπιθύμητα αρχεία και Blotware εφαρμογές από τον υπολογιστή μας

Συνοψίζοντας, το bloatware είναι προεγκατεστημένο λογισμικό σε συσκευές το οποίο είναι περιττό για τους περισσότερους χρήστες, καθώς μπορεί να περιορίζει την απόδοση, την αποθήκευση και την ιδιωτικότητα.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal