Η Τεχνολογία από μόνη της, είναι ικανή να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα;

Η Τεχνολογία από μόνη της, είναι ικανή να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα;

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν έχει αντιληφθεί ακόμα την τεράστια αλλαγή που έχει συντελεστεί την τελευταία δεκαετία (για να μην πούμε περισσότερο).

Η γνώση είναι ελεύθερη και διαθέσιμη πλέον σε όλους. 

Αυτό που ΔΕΝ είναι διαθέσιμο είναι η ικανότητα διαχωρισμού της έγκυρης πληροφορίας από την παραπληροφόρηση, η αξιολόγηση της πληροφορίας ανάλογα με τη σημαντικότητά της, και η κατάλληλη χρήση της. 

Όμως, το εκπαιδευτικό μας σύστημα συνεχίζει να προτρέπει τους μαθητές και φοιτητές μας να αποστηθίζουν ημερομηνίες, ονόματα, τύπους, παραγράφους. Και να αξιολογεί το επίπεδό τους ανάλογα με το πόσο καλά έχουν μάθει να τα επαναλαμβάνουν.

Η κριτική σκέψη δεν υπάρχει πουθενά στο πλάνο. Η έρευνα επίσης. Ελάχιστοι καθηγητές τολμούν να οργανώσουν «open book» εξετάσεις με θέματα τα οποία για να απαντηθούν βασίζονται στην ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ της πληροφορίας και όχι στη στείρα απομνημόνευσή της.

Μετά μην απορείτε για ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι η γη είναι κοίλη / επίπεδη / γυάλα, ότι οι οπτικές ίνες έχουν ακτινοβολία που θα τους ψήσει τον εγκέφαλο και ότι οι ταυτότητες είναι του διαόλου πράματα.
Τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας τους παράγουν. Μέσω της εκκωφαντικής απουσίας της διδαχής αξιολόγησης και αξιοποίησης της γνώσης.

Κανένας διαδραστικός πίνακας, κανένα multimedia σύστημα, κανένα ψηφιακό εργαλείο δεν είναι αρκετό για να καλύψει το κενό αυτό. Είναι σημαντικά, αλλά όχι επαρκή. 

Αλλαγή διαδικασιών χρειάζεται. Αλλιώς θα είμαστε όλοι NPC σε λίγα χρόνια.

Πηγή: fb.com/antitechnophobics
Συντάκτης του άρθρου: Antitechnophobics

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal