«Ομιλία στη Στοκχόλμη» - Ο λόγος του Γιώργου Σεφέρη κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ

Ο λόγος του Γιώργου Σεφέρη κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ

Στην πολυετή ιστορία των βραβείων Νόμπελ, μόνο δύο Έλληνες κατόρθωσαν να κατακτήσουν την ύψιστη τιμή για το έργο τους, και ήταν και οι δύο ποιητές της γενιάς του '30. Φυσικά, αναφερόμαστε στον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη. Για τον Σεφέρη, έχουμε δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή (PDF, ePub, Kindle Mobi) την ομιλία που έδωσε στη Σουηδική Ακαδημία κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Αυτή η αναγνώριση του έργου του ήρθε με τη βράβευση το 1963 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, για το οποίο είχε προταθεί άλλες τρεις χρονιές, το 1955, το 1961 και το 1962. Ο Σεφέρης επελέγη «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», ανάμεσα σε 80 υποψήφιους – όπως ο Μπέκετ, ο Νερούδα, ο Ανούιγ, ο Αραγκόν, ο Μπόρχες, ο Μπρετόν, ο Κοκτώ, ο Φροστ, ο Χάξλεϋ, ο Μαλρώ, ο Ναμπόκοφ, ο Μισίμα και ο Σαρτρ.

Αυτό το βιβλιαράκι, υπάρχει δωρεάν στο διαδίκτυο χάρη στην επιμέλεια της ανοικτής βιβλιοθήκης, η οποία το έκδωσε κιόλας με ένα καλαίσθητο περιτύλιγμα και μπορείς να το κατεβάσεις από το download link που βρίσκεται στο τέλος αυτού του κειμένου.

Είδος αρχείου: PDF, ePub, Kindle Mobi
Μέγεθος: 622 KB
Σελίδες: 14
Συγγραφέας: Γιώργος Σεφέρης
Πηγή: openbook.gr
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal