«Η Απολογία του Σωκράτη» - Δωρεάν το σύγγραμα του Πλάτωνα στα Νέα Ελληνικά

Δωρεάν η απολογία του Σωκράτη στα νέα ελληνικά


Η Απολογία του Σωκράτη είναι σύγγραμμα του Πλάτωνα, το οποίο πιθανότατα γράφτηκε το 397 π.Χ. ή 396 π.Χ. Είναι μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα, αλλά και το μόνο έργο στο οποίο ο Πλάτων αναφέρει ότι ήταν παρών στο γεγονός το οποίο αφηγείται και μάλιστα δύο φορές. 

Περίληψη της Απολογίας

Έπειτα από την κατηγορία των Άνυτου, Μέλητα και Λύκωνος εναντίον του Σωκράτη, ο φιλόσοφος εκφώνησε ουσιαστικά τρεις λόγους, προσπαθώντας τόσο να απολογηθεί όσο και να αναιρέσει τις κατηγορίες· το τρίτο μέρος του λόγου του έχει άμεση σχέση με την ψηφοφορία του δικαστηρίου και την απόφασή του. 
Το πλατωνικό αυτό έργο αποτελεί μία ελεύθερη απόδοση του δικανικού λόγου που εκφώνησε ο Σωκράτης το 399 π.Χ. στο δικαστήριο της Ηλιαίας (το κυριότερο δικαστήριο της Αρχαίας Αθηναϊκής κοινωνίας), αντιμετωπίζοντας την κατηγορία ότι δεν πίστευε στους θεούς της πόλης, αλλά εισήγαγε καινά δαιμόνια και διέφθειρε με τις διδασκαλίες του τους νέους.

Το έργο διατίθεται δωρεάν στη νεοελληνική γλώσσα από την Ελεύθερη Ανοικτή Βιβλιοθήκη του Γιάννη Φαρσάρη

Είδος αρχείου: PDF
Μέγεθος: 478 KB
Σελίδες: 35
Συγγραφέας: Πλάτωνας
Πηγή: openbook.gr
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal