«Ιστορίες για τον πόλεμο» - Συλλογή Διηγημάτων του Γκυ ντε Μωπασάν

«Ιστορίες για τον πόλεμο» - Συλλογή Διηγημάτων του Γκυ ντε Μωπασάν


Αντί προλόγου
Όταν το 1870 τα πρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Γαλλία, ο Μωπασάν ήταν 20 χρονών. Επιστρατεύτηκε κι εκείνος, όπως χιλιάδες Γάλλοι, αλλά δεν ξέρουμε αν πήρε μέρος σε μάχες. Γεγονός είναι πάντως ότι έζησε από κοντά τα τραγικά γεγονότα και τις συνέπειες του πολέμου που τα περιγράφει ρεαλιστικά και μερικές φορές με κωμικοτραγικό και ειρωνικό τρόπο σε μια σειρά διηγημάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας δεκατρία περίπου χρόνια αργότερα σε διάφορα περιοδικά. 

Όπως φαίνεται καθαρά από τα διηγήματα και τα χρονογραφήματα της παρούσας συλλογής, η θέση του συγγραφέα είναι κατά του πολέμου, γιατί μόνο υλικές, ηθικές και πνευματικές καταστροφές προκαλεί υποβιβάζοντας τον άνθρωπο (εχθρό ή πατριώτη) στο επίπεδο του κτήνους. Μόνο οι αμυντικοί πόλεμοι δικαιολογούνται, παρόλο που κι εκείνοι προκαλούν συμφορές σε νικητές και ηττημένου. 

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα
Ο Γκυ ντε Μωπασάν (5 Αυγούστου 1850 – 6 Ιουλίου 1893) ήταν Γάλλος συγγραφέας της νατουραλιστικής σχολής. Θεωρείται ο μεγαλύτερος διηγηματογράφος της Γαλλίας.

Μπορείς να κατεβάσεις εντελώς δωρεάν το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή (PDF), από τις εκδόσεις της Ανοικτής Βιβλιοθήκης σε ελληνική μετάφραση του Χρίστου Αλεξανδρίδη.  

Είδος αρχείου: PDF
Μέγεθος: 1.42 MB
Σελίδες: 174
Συγγραφέας: Γκυ ντε Μωπασάν
Μετάφραση στα Ελληνικά: Χρίστος Αλεξανδρίδης
Πηγή/Εκδόσεις: openbook.gr
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal