«Ψηφιακός Online Ισοκράτης» - Ένα σημαντικό βοήθημα για κάθε ιεροψάλτη

«Ψηφιακός Online Ισοκράτης»


Μια και διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προετοιμαζόμαστε ψυχικά και σωματικά για την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Βρέθηκε λοιπόν ένα ωραίο ψηφιακό βοήθημα, που νομίζω θα εντυπωσιάσει τους ασχολούμενους με την ψαλτική. Αναφέρομαι στην ελληνική Web εφαρμογή, που ο δημιουργός του την ονομάζει «Ισοκράτης». Είναι το λεγόμενο ισοκράτημα ή ίσο, όπως ονομάζεται στην μουσική, και πρόκειται για έναν βασικό, συνεχή τόνο που συνοδεύει την κύρια μελωδία στη βυζαντινή μουσική. 

Όλοι νομίζω θα συμφωνήσουν με το ότι, αν η ψαλμωδία στην ορθόδοξη εκκλησία περιλαμβάνει ισοκράτημα (είτε ανθρώπινο, είτε τεχνητό), προσδίδει ένα κλίμα κατάνυξης στους πιστούς. Η πληθώρα των επιλογών που προσφέρει, νομίζω ότι θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ιεροψάλτη. Δηλαδή, με λίγα λόγια, πρόκειται για έτοιμα ισοκρατήματα σε οποιαδήποτε τονικότητα, κατάλληλο να συνοδεύσει τους ψάλτες. 
 
Όπως θα δεις, δεν χρειάζεται καμία εγκατάσταση εφαρμογής για τη χρήση του προγράμματος. Αρκεί, ένας οποιοσδήποτε περιηγητής ιστού (Browser) για να προβληθεί η εφαρμογή. Η ιστοσελίδα, έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι φιλική και για κινητές συσκευές.

Μερικές ιδέες για αξιοποίηση του Ισοκράτη:
  • να συνδεθεί η συσκευή σου με τη μικροφωνική εγκατάσταση της εκκλησίας.
  • να υπάρχει μικρόφωνο δίπλα στη συσκευή σου. 
  • να κάνεις πρόβες με τη βοήθεια του Ισοκράτη

Για όποιον έχει ασχοληθεί με τη βυζαντινή μουσική, είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβει τη δουλειά που έχει γίνει από το δημιουργό της σελίδας, κύριο Σάββα Παπαδόπουλο, ψάλτη επί 38 έτη. Η προσωπική του σελίδα περιλαμβάνει πολλούς «θησαυρούς» για κάθε πιστό.

Πήγαινε στην εφαρμογή → Ισοκράτης

Συντάκτης του άρθρου: Επαμεινώνδας Παντζόπουλος

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal