Wokwi - Δωρεάν πλατφόρμα προσομοίωσης έργων IoT

Wokwi - Δωρεάν πλατφόρμα προσομοίωσης έργων IoT

Το Wokwi είναι μία ολοκληρωμένη δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα (web εφαρμογή), η οποία χρησιμοποιείται για προσομοίωση έργων Internet of Things (IoT) χρησιμοποιώντας τις πιο διαδεδομένες πλακέτες ανάπτυξης (Arduino, ESP32, STM32, Raspberry Pi Pico). Για κάθε μία από τις πλακέτες, το wokwi διαθέτει πληθώρα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων τα οποία μπορεί κάποιος να προσαρτήσει στο έργο του, κάνοντας τις απαραίτητες συνδέσεις και προγραμματισμούς. 

To wokwi είναι ιδιαίτερα χρήσιμο οποιονδήποτε ενδιαφέρει η ενασχόληση με το Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) και θέλει να δοκιμάσει το αντικείμενο, πριν προβεί σε αγορά εξαρτημάτων.   

Το μόνο που χρειάζεται η πλατφόρμα, είναι ένας περιηγητής ιστού (browser) και επίσκεψη στη σελίδα. Εκεί, θα βρει κανείς μια μεγάλη συλλογή από έτοιμα έργα τα οποία μπορεί να δει πως λειτουργούν καθώς και να τα τροποποιήσει. 

Wokwi - Δωρεάν πλατφόρμα προσομοίωσης έργων IoT



Η πλατφόρμα wokwi προσφέρει επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας δωρεάν λογαριασμού με σκοπό τη φιλοξενία προσωπικών έργων τα οποία αποθηκεύονται online και είναι πάντοτε προσβάσιμα από το δημιουργό τους. Βέβαια, ως προεπιλογή τα έργα τα οποία αποθηκεύονται είναι διαθέσιμα για προβολή από όλους (public).  

Φυσικά, για κάποιον/α που δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με το αντικείμενο, το wokwi έχει μια οργανωμένη βιβλιοθήκη αναφοράς στη διεύθυνση https://docs.wokwi.com . Το μόνο αρνητικό είναι, πως δεν υπάρχει προς το παρόν υποστήριξη για την ελληνική γλώσσα.    

Στο σύνδεσμο  που ακολουθεί υπάρχει μία συλλογή video για παραδείγματα και οδηγούς δημιουργίας έργων: Βίντεο στο YouTube με πρακτικά παραδείγματα

Πήγαινε στην εφαρμογή: Wokwi - Δωρεάν πλατφόρμα προσομοίωσης έργων IoT

Συντάκτης του άρθρου: Επαμεινώνδας Παντζόπουλος

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal