Ανορθολογισμός και ψευδοεπιστήμη - Ένα Δωρεάν μάθημα για τον πολίτη του καιρού μας

Ανορθολογισμός και ψευδοεπιστήμη - Ένα Δωρεάν μάθημα για τον πολίτη του καιρού μας

Στο μάθημα αυτό, που διεξάγεται δωρεάν από την διαδικτυακή πλατφόρμα του Mathesis, καθηγητές πανεπιστημίου και επικοινωνιολόγοι της επιστήμης, σου μαθαίνουν τον τρόπο που λειτουργεί η επιστήμη, και γίνεται συζήτηση για την ηθική της αξία ως πολύτιμο οδηγό ζωής. Διερωτώνται πόσο ορθολογικοί, τελικά, είμαστε και κάνουν αναφορά σε γνωστικές μεροληψίες στις οποίες υποπίπτουμε, όταν καλούμαστε να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις υπό συνθήκες αβεβαιότητας. 

Θα εκπαιδευτούμε να αναγνωρίζουμε τις λογικές πλάνες στη συλλογιστική και τα επιχειρήματά μας. Θα αποσαφηνίσουμε παρανοήσεις σχετικά με τη θεωρία της εξέλιξης και θα διερευνήσουμε το φαινόμενο του σκεπτικισμού απέναντι στα εμβόλια. 

Επιπλέον, θα αναρωτηθούμε γιατί οι άνθρωποι πιστεύουμε σε παράξενες θεωρίες συνωμοσίας και θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να αποφεύγουμε τις ψευδείς ειδήσεις. Τέλος, θα αναφερθούμε σε τρανά παραδείγματα ψευδοεπιστημονικών δοξασιών, όπως την αστρολογία και την κβαντική ψευδοεπιστήμη.

Το μάθημα ξεκινάει σήμερα, και θα διαρκέσει 6 εβδομάδες με τους καθηγητές: Πάνος Σαπουντζής, Στέφανος Τραχανάς (ΙΤΕ - Πανεπιστήμιο Κρήτης), Στάμος Αρχοντής, Στέφανος Βαμβάκος (Επικοινωνιολόγοι της Επιστήμης), Λευτέρης Ζούρος (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Βάσω Παυλίδου (ΙΤΕ – Πανεπιστήμιο Κρήτης). 


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal