#33 Έλεγχος θερμοκρασίας με το Arduino. Πολύ ζέστη ή πολύ κρύο;

Σε διάφορες εφαρμογές θέλουμε να ξέρουμε αν η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε είναι μέσα στα πλαίσια ζεστού ή κρύου. Το πόσο ζεστό ή κρύο θέλουμε ένα χώρο ή ένα δωμάτιο διαφέρει από εφαρμογή σε εφαρμογή. Μέσα σε ένα ψυγείο για παράδειγμα το όριο του πολύ κρύου ίσως να ήταν -10°C και το όριο του πολύ ζεστού 2°C. Κάπως έτσι θέλουμε να ξέρουμε αν η θερμοκρασία είναι μέσα στα επιθυμητά όρια.

Στην σημερινή κατασκευή θα διαβάσουμε την θερμοκρασία νερού με σκοπό να ελέγξουμε αν βρίσκεται μέσα στα όρια που θέλουμε. Τυχαία θα πούμε πως το νερό είναι πολύ κρύο όταν η θερμοκρασία είναι στους 20°C και πολύ ζεστό όταν η θερμοκρασία είναι στους 50°C. Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω απ' τους 20°C τότε θα ανάψει ένα μπλε λαμπάκι δείχνοντας μας ότι "πάγωσε" ενώ αν ξεπεράσει τους 50°C τότε θα ανάψει ένα κόκκινο λαμπάκι δείχνοντας μας αντίστοιχα ότι "ζεστάθηκε"! Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή μέσα στα όρια, και τα δύο led θα είναι σβηστά.

Δείτε το σχετικό βίντεο:
Έλεγχος θερμοκρασίας νερού με την χρήση της αδιάβροχης έκδοσης του DS18B20. Για δοκιμαστικούς λόγους χρησιμοποιήθηκε πάγος και ένα ηλεκτρικό μπρίκι.


Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
  • Arduino uno
  • 1 led κόκκινο και 1 μπλε
  • DS18B20 temp sensor
  • 2x 220 Ohm, 1x 4.7K

Βαθμός δυσκολίας: Πολύ Εύκολο


Το κύκλωμα σε breadboard:

(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Κώδικας: download
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει ο κώδικας είναι να έχετε εγκαταστήσει τις αντίστοιχες βιβλιοθήκες για το DS18B20 στο Arduino ide. Διαβάστε αυτό το άρθρο και δείτε το βίντεο αν δεν το έχετε κάνει ήδη.
Συντάκτης Βασιλάκης Μιχάλης