Χρήσιμοι τρόποι για να μην χάσουμε ποτέ τα πολύτιμα αρχεία μας

Τι πρέπει να κάνεις για να μην χάσεις ποτέ ξανά σημαντικά αρχεία από τον υπολογιστή σου


Πόσες φορές σκεφτήκαμε το ενδεχόμενο μήπως χαλάσει ο σκληρός δίσκος και τα σημαντικά μας αρχεία τα "φάει" το μαύρο σκοτάδι ή αρχίζουμε και κλαίμε σαν το μωρό της φωτογραφίας; Για να μην ανησυχούμε λοιπόν, θα σας πούμε τρεις τρόπους για καλύτερη και ασφαλέστερη αποθήκευση των αρχείων μας.

1. Πάντα κρατάμε τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ έγγραφα και αρχεία 2 ή 3 αντίγραφα. Ένας τρόπος είναι ο εξωτερικός δίσκος, αλλά να τον έχουμε μόνο γι' αυτό τον σκοπό και όχι να τον χρησιμοποιούμε συνέχεια για άλλες εργασίες, διότι και αυτός με την πολυχρησία κάποια στιγμή θα δει τα ραδίκια ανάποδα.

2. Για να μην τα κρατάμε μόνο σε εξωτερικό δίσκο, προτιμούμε και υπηρεσίες Cloud Storage*, Δείτε εδώ ένα προηγούμενο άρθρο στο οποίο αναφέρουμε τέτοιες cloud υπηρεσίες.

*Cloud Storage: Σημαίνει ότι η αποθήκευση των αρχείων μας γίνεται σε σκληρούς οι οποίοι βρίσκονται εκτός του υπολογιστή μας, σε ασφαλής σερβερς του εξωτερικού ή του εσωτερικού και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν αν χαλάσει ο υπολογιστής μας.3. Όταν κάνετε εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, προτιμήστε να φτιάξετε τουλάχιστον 2 κατατμήσεις (στα βλάχικα partitions). Η πρώτη θα περιέχει όλο το λειτουργικό με τα προγράμματα και το δεύτερο θα περιέχει όλα τα προσωπικά μας αρχεία (εικόνες, βίντεο, έγγραφα κτλ).
Με αυτόν τον τρόπο, αν χαλάσει κάτι στο λειτουργικό και θα χρειαστούμε format, δεν θα ψάχνουμε εξωτερικό σκληρό ή DVD να γράψουμε τα δεδομένα. Απλά θα κάνουμε format την κατάτμηση c:\ (όπου προφανώς εκεί βρίσκεται το λειτουργικό σύστημα) και η d:\ με τα αρχεία σας, θα μείνει άθικτη (το επιλέγετε κατά την εγκατάσταση).

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε και να δοκιμάσετε τους παραπάνω τρόπους πριν να είναι πολύ αργά.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram