Χρήσιμοι τρόποι για να μην χάσουμε ποτέ τα πολύτιμα αρχεία μας


Πόσες φορές σκεφτήκαμε το ενδεχόμενο μήπως χαλάσει ο σκληρός δίσκος και τα σημαντικά μας αρχεία τα "φάει" το μαύρο σκοτάδι ή αρχίζουμε και κλαίμε σαν το μωρό της φωτογραφίας; Για να μην ανησυχούμε λοιπόν, θα σας πούμε τρεις τρόπους για καλύτερη και ασφαλέστερη αποθήκευση των αρχείων μας.

1. Πάντα κρατάμε τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ έγγραφα και αρχεία 2 ή 3 αντίγραφα. Ένας τρόπος είναι ο Εξωτερικός δίσκος, αλλά να τον έχουμε μόνο γιαυτό τον σκοπό και όχι να τον χρησιμοποιούμε συνέχεια για άλλες εργασίες, διότι και αυτός με την πολυχρησία κάποια στιγμή θα "βαρέσει" tilt!

2. Για να μην τα κρατάτε μόνο σε εξωτερικό δίσκο, προτιμήστε και υπηρεσίες Cloud Storage*, Δείτε εδώ ένα προηγούμενο άρθρο που αναφέρουμε τέτοιες cloud υπηρεσίες.

*Cloud Storage: Σημαίνει ότι η αποθήκευση των αρχείων μας γίνεται σε σκληρούς οι οποίοι βρίσκονται εκτός του υπολογιστή μας, σε ασφαλής σερβερς του εξωτερικού ή του εσωτερικού και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν αν χαλάσει ο υπολογιστής μας.3. Όταν κάνετε εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, προτιμήστε να φτιάξετε τουλάχιστον 2 κατατμήσεις (στα βλάχικα partitions). Η πρώτη θα περιέχει όλο το λειτουργικό με προγράμματα και το δεύτερο θα περιέχει όλα τα αρχεία σας.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν θα χαλάσει κάτι στο λειτουργικό και θα χρειαστείτε format, δεν θα ψάχνετε εξωτερικό σκληρό ή DVD να γράψετε τα δεδομένα. Απλά θα κάνετε format την κατάτμηση c:\ (όπου προφανώς εκεί βρίσκεται το λειτουργικό σύστημα) και η d:\ με τα αρχεία σας, θα μείνει άθικτη (το επιλέγετε κατά την εγκατάσταση).

Ελπίζουμε να βοηθηθήκατε και να δοκιμάσετε τους παραπάνω τρόπους πριν να είναι πολύ αργά!

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης